Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
17.4 C
Athens

[ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ] Παράλληλη ασφάλιση: Ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε τα λάθη στον επανυπολογισμό – Δικαίωση ΕΝΔΙΣΥ

Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράλληλη ασφάλιση: Ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε τα λάθη στον επανυπολογισμό – Δικαίωση ΕΝΔΙΣΥ

 

Για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων για την παράλληλη ασφάλιση.

Σε έγγραφό του ο Φορέας προς τις Εισαγγελικές Αρχές, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις ως προς την παράλληλη ασφάλιση στον επανυπολογισμό από 1-1-2019. Ουσιαστικά, πρόκειται για επίσημη παραδοχή των λαθών, που αφορούν κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί προ του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες οχλήσεις του Δικτύου, προς τον τέως διοικητή του e-ΕΦΚΑ, κ. Χρήστο Χάλαρη και προς τον νυν διοικητή, κ. Παναγιώτη Δουφεξή. Επίσης, είχαν γίνει και οι απαραίτητες κοινοποιήσεις προς τον τέως υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, αλλά και προς τον νυν υπουργό, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Το ΕΝΔΙΣΥ είχε επισημάνει την μη εφαρμογή νόμου στο σκέλος του επανυπολογισμού και σε σχέση με την παράλληλη ασφάλιση από 1-1-2019. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έφτασε στο σημείο να καταθέτει εξώδικα αλλά και μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα και ανάγκασε έτσι τον e-ΕΦΚΑ να πάρει θέση (για πρώτη φορά) η οποία γνωστοποιήθηκε σε εμάς μετά από αίτησή μας προς τις Εισαγγελικές Αρχές.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για περίπου 500.000 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης στην διαδικασία επανυπολογισμού από 1-1-2019. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ένα παράδειγμα υπαλλήλου του Δημοσίου με 24,5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης όπου προκύπτει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου το ποσό των 435,69€. Η προσωπική διαφορά σήμερα ήταν 138€ με τον νόμο Κατρούγκαλου, οπότε αν υπολογιστεί η προσαύξηση, η σύνταξη θα αλλάξει τελείως.

Αν δεν συμπεριληφθεί ο παράλληλος χρόνος το λάθος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται στον επανυπολογισμό των συνταξιούχων που είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (ν.4670/2020). Αντίστοιχα, θα προκύψουν λάθη και στις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση ότι θα δοθούν την 1.1.2023 και θα είναι στα επίπεδα του 7%, σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσεις του Οικονομικού Επιτελείου. Όλα λάθος λοιπόν κύριοι!

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά (όπου υπάρχει) ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις. Οπότε θα έχει ως αποτέλεσμα η επερχόμενη αύξηση από 1-1-2023, όποια και αν είναι αυτή, να είναι καθαρή στην τσέπη του συνταξιούχου, εφόσον υπολογιστεί ο παράλληλος χρόνος σωστά.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους συνταξιούχους να έρθουν σε επαφή με τους ειδικούς του Δικτύου, ώστε να διαπιστωθεί με απόλυτη ακρίβεια ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης. Εν συνεχεία, πρέπει να υποβάλλουν ειδική αίτηση στον Φορέα την οποία διαθέτει το Δίκτυο, ώστε να γίνει εκ νέου επανυπολογισμός της σύνταξης. Έτσι, θα συμπεριληφθεί ο χρόνος της παράλληλης ασφάλισης και θα ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ