Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
21.7 C
Athens

Γκάφα ολκής από τον ΕΦΚΑ: Δόθηκαν υψηλότερες αυξήσεις σε 572.000 συνταξιούχους!

Υψηλότερες αυξήσεις από αυτές που έπρεπε να λάβουν, δόθηκαν από τον ΕΦΚΑ στο 22% των συνταξιούχων! Πρόκειται για 572.000 δικαιούχους, που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι έλαβαν, με τις συντάξεις του Μαρτίου από 0,10 ευρώ έως και 50 ευρώ επιπλέον. Όμως υπήρξαν και κάποιοι που έλαβαν περισσότερα, 200 ευρώ και πάνω. Ο ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του εντόπισε το λάθος ως προς τα ποσά των συντάξεων Μαρτίου που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Για το λάθος αυτό, αποφασίστηκε η διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου, ενώ ενεργοποιήθηκε και η ρήτρα αποζημίωσης από την ανάδοχο εταιρεία. Βέβαια, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ, είναι, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, τα  υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των  συνταξιούχων να μην αναζητηθούν άμεσα, με τις πληρωμές του επόμενου μήνα. Θα συμψηφιστούν με την καταβολή της σύνταξης τους στο τέλος του έτους, όταν και θα συνυπολογιστεί η μικρή πρόσθετη αύξηση που θα δοθεί σε αυτούς, λόγω του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται από την παραπάνω αστοχία μπορούν να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση από το τέλος της επόμενης εβδομάδας μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του Φορέα. Στα σημειώματα θα αναφέρεται ρητώς το υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας  Κωστή Χατζηδάκη δρομολογείται άμεσα η ενεργοποίηση της ρήτρας αποζημίωσης που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρίας, γεγονός που αποκαλύπτει πως στο υπουργείο εκτιμούν ότι υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες από την ανάδοχο. Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως η ανάδοχος εταιρία είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας (SLA) και συντήρησης λογισμικού εφαρμογών καθώς και για τον ορθό υπολογισμό των καταβαλλόμενων ποσών κάθε μήνα στους συνταξιούχους. Κάτι που δεν έγινε για τις αυξήσεις Ιανουαρίου 2023, για περίπου 500.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, ή του ΙΚΑ και άλλων ταμείων (διαδοχική ασφάλιση). Έτσι, κατά τον επανυπολογισμό που
«τρέχει» μηνιαίως, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μηνιαίες πληρωμές, η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΕΦΚΑ, εφάρμοσε λανθασμένα τις αυξήσεις, τις οποίες στη συνέχεια εφάρμοσε και ο Φορέας.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να ελεγχθούν πειθαρχικώς ενδεχόμενες παραλείψεις και υπαλλήλων του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή αφορά κατά κύριο λόγο λάθος στη διαδικασία πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων Ιανουαρίου, μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΕΦΚΑ, για περίπου 70.000 συντάξεις του Δημοσίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ