Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
26.6 C
Athens

Γιατί κινδυνεύουν οι αυξήσεις στις συντάξεις – Ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε λάθη στον επανυπολογισμό

 Μικρότερες αυξήσεις από αυτές που θα έπρεπε, κινδυνεύουν να λάβουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι, στους οποίους είναι πιθανό να έχει υπολογιστεί με λάθος τρόπο η προσωπική τους διαφορά.

Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), αποκάλυψε ότι ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε με έγγραφό του προς τις Εισαγγελικές Αρχές, ότι πράγματι η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, περιέχει λάθη. Πρόκειται για παραλείψεις που σχετίζονται με την μη αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης, ήδη από την 1η διαδικασία επανυπολογισμού, που είχε θεσπιστεί από τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016) και εφαρμόστηκε το 2019. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αφού ο Φορέας παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη σε αυτή την διαδικασία, τότε τα λάθη αυτά επεκτάθηκαν και στην 2η φάση επανυπολογισμού, που προσδιορίστηκε με το «νόμο Βρούτση» (ν.4670/2020). Άρα, σε αρκετές περιπτώσεις, η σημερινή προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί στις κύριες συντάξεις, δεν είναι η σωστή, κάτι που σημαίνει ότι και οι αυξήσεις που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση ότι θα πραγματοποιήσει την 1.1.2023, θα γίνουν με αντίστοιχα λάθος τρόπο, παράγοντας φυσικά λάθος αποτέλεσμα.

Συνεπώς, υπάρχει ο κίνδυνος, συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά (πάνω από 120 ευρώ), να διαπιστώσουν μόνο λογιστική μείωσή της και όχι πραγματική αύξηση αποδοχών, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβεί, εάν ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους είχε συμπεριλάβει και τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Το ΕΝΔΙΣΥ, έδωσε στην δημοσιότητα συγκεκριμένο παράδειγμα, από το οποίο προκύπτει το λάθος στον επανυπολογισμό:

Υπάλληλος του Δημοσίου είχε 24,5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης τα οποία δεν προσμετρήθηκαν στον επανυπολογισμό της σύνταξής του. Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί, τότε θα είχε προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου το ποσό των 435,69€. Αντίστοιχα, με τον λάθος επανυπολογισμό, η προσωπική διαφορά σήμερα είναι 138€, σύμφωνα με τον «νόμο Κατρούγκαλου». Αν όμως είχε υπολογιστεί και η προσαύξηση, η προσωπική διαφορά θα ήταν αισθητά μικρότερη, ίσως και μηδενική. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει αύξηση την 1.1.23, με καταγεγραμμένη την ύπαρξη της ανωτέρω προσωπικής διαφοράς. Άρα, το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα διαπιστώσει λογιστική μείωση του ποσού της προσωπικής διαφοράς, όχι όμως και πραγματική αύξηση στο μηνιαίο εισόδημά του. Αν όμως είχε επανυπολογιστεί με σωστό τρόπο η σύνταξή του, τότε μάλλον το ποσοστό της αύξησης (υπολογίζεται στα επίπεδα του 7% από το Οικονομικό Επιτελείο), θα το είχε λάβει αυτούσιο στην κύρια σύνταξή του.

Το πρόβλημα με τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης είχε αναδειχτεί από τους εκπροσώπους των συνταξιούχων ήδη από το 2016, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο τότε «νόμος Κατρούγκαλου». Είχαν μάλιστα αποσταλεί σχετικά εξώδικα προς τις παλαιότερες διοικήσεις του ΕΦΚΑ, ενώ στην συνέχεια υποβλήθηκαν και μηνυτήριες αναφορές. Όπως φαίνεται, μετά από μία εξαετία, ο Φορέας αντιλήφθηκε το λάθος. Μένει να διαπιστωθεί εάν το πρόβλημα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις,  όπως ήταν η αρχική εκτίμηση αρμόδιων στελεχών του ΕΦΚΑ, ή αν πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων που έχουν θιγεί χωρίς να το γνωρίζουν, από αυτή την εσφαλμένη διαδικασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ