Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Βρούτσης: Τα 534 ευρώ είναι ο κανόνας, τα 800 ευρώ ήταν η… εξαίρεση

Σε μια… αποθέωση κυνισμού, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «εξαίρεση» τα 800 ευρώ που δόθηκαν για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου. Αντίθετα, ονομάτισε ως «κανόνα» τα 534 ευρώ που δίνονταν από την αρχή της πανδημίας και θα συνεχίσουν να δίνονται και τον Δεκέμβριο!

«Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, στηρίζοντας και τις επιχειρήσεις. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, έχει επιτυχία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, το χρονοδιάγγραμμα πληρωμών έως και τις αρχές του επόμενου έτους! Όπως υπενθύμισε έχουν ήδη καταβληθεί τα ποσά που αναλογούσαν στις αναστολές συμβάσεων για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και αφορούσαν το μήνα Νοέμβριο. Έπονται οι επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες, πάλι για το μήνα Νοέμβριο. Στόχος είναι έως τα τέλη Δεκεμβρίου να καταβληθούν ποσά για εργαζόμενους σε κλειστές επιχειρήσεις που αφορούν το μήνα Δεκέμβριο. Στις αρχές Ιανουαρίου θα καταβληθούν τα ποσά που αναλογούν σε αναστολές συμβάσεων για πληττόμενες επιχειρήσεις, του μηνός Δεκεμβρίου.

Για το δώρο Χριστουγέννων ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες έως τις 21 Δεκεμβρίου να καταβάλλουν το τμήμα που τους αναλογεί. Από την πλευρά της η Πολιτεία θα καταβάλλει μέσω του συστήματος Εργάνη, το μέρος που της αναλογεί, πάλι κατά την ίδια ημερομηνία.

Ο υπουργός Εργασίας απέφυγε πάντως να ξεκαθαρίσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει δώρο Χριστουγέννων και στους υγειονομικούς, λόγω πανδημίας.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «βαρύ ολίσθημα του ΣΥΡΙΖΑ, την επιλογή του να μην ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν ψήφισε τις 100.000 προσλήψεις, ούτε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά. Ναι, ήταν προεκλογική μας δέσμευση. Προσωπικά, ως υπουργός το ’12-’14 μείωσα 6 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτές ωφέλησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους εργαζόμενους και βοήθησαν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας».

«Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε προεκλογικά αυτή τη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, την οποία σήμερα κάνουμε πράξη και είμαστε περήφανοι. Την επόμενη μέρα της κρίσης, της  πανδημίας, η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει πολλαπλασιαστικά την αύξηση των θέσεων εργασίας».

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι «το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μακροχρόνια ανέργων παραμένουν ως έχουν και δεν αλλάζει τίποτα. Τα 816 εκατ. ευρώ που χάνει ο ΟΑΕΔ, τα δίνει το κράτος (571 εκατ. ευρώ απευθείας και 244 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ).»

Πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό κείμενο, αλλά όχι μνημόνιο, χαρακτήρισε την έκθεση Πισσαρίδη ο κ. Βρούτσης. «Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησής μας, ο νόμος 4670/20, ήρθε για να μείνει. Συνοδεύτηκε από μελέτη της αναλογιστικής αρχής, που δείχνει βιωσιμότητα έως το 2070 και έχει την σφραγίδα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία αγωνία και καμία αβεβαιότητα για μείωση των συντάξεων. Το τέλος του 2021 θα δούμε μία κοσμογονία στον e-ΕΦΚΑ. Έως τότε θα έχουμε πληρώσει όλες τις εκκρεμείς συντάξεις.»

Αναφορικά με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που προβλέπει για την επόμενη δεκαετία η έκθεση Πισσαρίδη ,ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι «συντελείται ήδη. Αυτή την στιγμή υπάρχει αύξηση των συντάξεων, που θα συντελεστεί με την αρχή του νέου χρόνου. Σύμφωνα με την αλλαγή του μοντέλου, το Ασφαλιστικό Σύστημα έγινε πιο ελκυστικό γι’ αυτούς που είναι πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτοί θα δουν στις αρχές του 2021 αύξηση στη σύνταξή τους.»

«Το ζήτημα δεν είναι για τους σημερινούς συνταξιούχους. Είναι για τη νέα γενιά ώστε να παρατείνει τον εργασιακό της βίο. Θα πάρουν τη σύνταξή τους αυξημένη και ψηφιακά σε λίγα δευτερόλεπτα»…

Για την πλατφόρμα των κληρονόμων ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «ξεκίνησε στις αρχές του Νοεμβρίου.  Ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Δίνονται δύο προθεσμίες. Ήδη έχουν μπει πάνω από 60.000. όσοι έχουν υποβάλλει το σύνολο των συνημμένων εγγράφων που ζητάμε,  θα πάρουν τα χρήματά τους μέχρι τέλους Δεκεμβρίου. Όσοι δεν τα καταφέρουν τους δίνουμε την προθεσμία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Κανείς δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ».

Για τα αναδρομικά, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι πληρώθηκαν κανονικά 23-29 Οκτωβρίου. «Την ειδική περίπτωση αυτών που είχαν πάρει αναδρομικά 15-16 τους τα δώσαμε πίσω στα τέλη Νοεμβρίου. Κανονικά, χωρίς λάθη και με απόλυτα ορθό τρόπο». Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί αυξήσεις σε 80.000 συντάξεις χηρείας, έως τώρα. «Ήταν η πρώτη επιλογή που είχαμε, οι συντάξεις χηρείας να μπουν στην ψηφιακή σύνταξη.  Πλέον όλες οι συντάξεις χηρείας βγαίνουν σε λίγα δευτερόλεπτα, μαζί με τις συντάξεις των αγροτών. Αρχές Ιανουαρίου μπαίνουν πιλοτικά στην ψηφιακή σύνταξη οι γιατροί και οι συντάξεις αναπηρίας. Μάρτιο του ’21 οι γιατροί και οι συντάξεις αναπηρίας, θα εκδίδονται ψηφιακά».

Τέλος για τις παλαιότερες οφειλές «δώσαμε τη δυνατότητα για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, εν μέσω κρίσης, να επανενταχθούν. Όμως νέα ρύθμιση 120 δόσεων δεν υπάρχει…», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ