Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
29.8 C
Athens

Βιώσιμο το Ασφαλιστικό Σύστημα με όλο και πιο μικρές συντάξεις

Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, δηλαδή οι ολοένα και μικρότερες συντάξεις, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Σε αυτή την παραδοχή προέβη ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, προσθέτοντας ότι μειώνεται σταδιακά και η στήριξη που παρέχει ο προϋπολογισμός στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στη γήρανση του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδέχτηκε ότι τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί, «ειδικά κατά την προηγούμενη δεκαετία», είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο κίνδυνος βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η σημερινή Κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εργασίας επισήμανε τη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), τονίζοντας τρεις λόγους για την ύπαρξή του:

Ο πρώτος λόγος είναι το ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν αποκλειστικά διανεμητικό, δηλαδή οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Δημιουργώντας αυτό το ταμείο ουσιαστικά αποσυνδέουμε ένα κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή την επικουρική ασφάλιση για τους νέους, από το δημογραφικό κίνδυνο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με βάση την εμπειρία άλλων χωρών όπου λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια συστήματα υποχρεωτικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, παρότι οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων έχουν μεγαλύτερη διακύμανση από ότι οι αποδόσεις των διανεμητικών συστημάτων, έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα παιδιά θα πάρουν υψηλότερη επικουρική σύνταξη από αυτή που θα προσδοκούσαν αν συνταξιοδοτηθούν με το υφιστάμενο σύστημα.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι αυτό το σύστημα δημιουργεί κεφάλαιο καθώς ένα σεβαστό τμήμα των αποθεματικών του ΤΕΚΑ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.  Αυτό δίνει ώθηση στην ανάπτυξη, στην παραγωγικότητα, στους μισθούς και στην απασχόληση.

Τέλος, το σύστημα αυτό δίνει πολύ ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας ατομικός κουμπαράς όπου μπαίνει ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού μας, συνολικά 6% από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη.

Δεν ανέφερε όμως το παραμικρό για τις σημερινές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες για να συνεχίσουν να καταβάλλονται θα επιβαρύνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τον προϋπολογισμό, με κίνδυνο περαιτέρω περικοπής τους, ειδικά εάν επιστρέψει η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα την περασμένη δεκαετία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ