Την πεποίθηση ότι ο ΕΦΚΑ βρίσκεται πολύ κοντά ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, για να καταβληθούν τα όποια αναδρομικά προκύπτουν σε χιλιάδες δικαιούχους, εξέφρασε ο διοικητής του Φορέα, Αλέξανδρος Βαρβέρης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Βαρβέρης επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά, είναι όσοι έχουν κάποιο διπλό δικαίωμα, είτε σύνταξη χηρείας και μία σύνταξη γήρατος είτε σύνταξη από δύο διαφορετικά δικαιώματα.
Όπως τόνισε ο διοικητής του ΕΦΚΑ η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει το αργότερο εντός Νοεμβρίου, ίσως και νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ο κ. Βαρβέρης διευκρίνισε ότι, «σήμερα στις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες μας είναι 19.500 περίπου, όταν το 2021 ήταν περίπου στις 250.000 αυτές οι εκκρεμότητες. Όπως επισημάνθηκε, «αυτές οι 19.500 είναι ιδιαίτερα προβληματικές περιπτώσεις, είτε γιατί έχουν μεγάλες οφειλές, είτε γιατί υπάρχει κάποια δικαστική διαμάχη, είτε γιατί είναι ιδιαιτέρως δύσκολες περιπτώσεις».
Όσον αφορά στις επικουρικές, είπε ότι και εκεί ο ΕΦΚΑ βρίσκεται «σε ιστορικό χαμηλό. Αυτή τη στιγμή οι επικουρικές, οι οποίες μπορούν να εκδοθούν και είναι ληξιπρόθεσμες, είναι 32.500 συντάξεις. Άρα λοιπόν, έχει γίνει μια θεαματική πρόοδος. Όταν μιλάμε για ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του φορέα, πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για εκκρεμότητες οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες».
Αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις είπε ότι «Το πρόβλημα είναι σχετικά απλό να το κατανοήσει κανείς γιατί έχουμε μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στις επικουρικές. Ο ΕΦΚΑ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι η συνένωση πολλών Ταμείων. Στον κύριο φορέα δεν είχαμε πάρα πολλά Ταμεία στη χώρα μας, είχαμε το ΙΚΑ, είχαμε τον ΟΑΕΕ, υπήρχαν και κάποια άλλα Ταμεία, αλλά ήταν μετρημένα. Όμως ο κάθε επαγγελματικός κλάδος είχε και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Από αυτά, άλλο ήταν μηχανογραφημένο, άλλο χειρόγραφο, άλλο με καρτέλες, η κατάστασή τους ήταν πολύ κακή. Όλα αυτά έχουν έρθει κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ, κι είναι περίπου 100 Ταμεία. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η ιστορία του καθενός είναι εντελώς διαφορετική. Έπρεπε λοιπόν να διαχειριστούμε ένα χάος σε όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι να ενοποιηθούν τα συστήματα κλπ. και τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία είναι χειρόγραφα.»