Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.2 C
Athens

Βία κατά των γυναικών – Η νέα «μάστιγα», ελέω καραντίνας…

Σε νέα, σύγχρονη «μάστιγα» τείνει να εξελιχθεί η βία κατά των γυναικών, την «εποχή του κορονοϊού». Τόσο κατά το α’ κύμα της νόσου, όσο και τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το β’ κύμα, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε δραματικά. Άρα, η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, αποκτά ξεχωριστή σημασία και σπουδαιότητα!

Για το λόγο αυτό, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, αλλά και μια σειρά από οργανώσεις, έχουν προβεί σε επίσημες τοποθετήσεις, τονίζοντας την ανάγκη «εδώ και τώρα» να παρθούν μέτρα, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, πριν λάβει δραματικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις…

Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση στο Σύνταγμα, με τήρηση όλων των μέσων προστασίας.

Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση
(Η) έμφυλη βία – πανδημία – καταστολή μας σκοτώνει. Απέναντι στη βαρβαρότητα καμία μόνη.

Λίγα πράγματα έχουν ουσιαστικά αλλάξει στο πεδίο της έμφυλης καταπίεσης από την 25η Νοέμβρη 1960, την ημέρα που το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας δολοφόνησε τις τρεις αδερφές Μιραμπάλ, γεγονός που καθιέρωσε την 25η Νοέμβρη ως μέρα ορόσημο της πάλης ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Γυναικοκτονίες, δολοφονικές επιθέσεις, ενδοοικογενειακή βία, βιασμοί και σεξουαλική κακοποίηση, ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία και άρση βασικών δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης του σώματος (σαν το νομοσχέδιο κατά των εκτρώσεων στην Πολωνία), ομοφοβία, τρανσφοβία και ρατσισμός είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ και οποιοδήποτε δεν συμμορφώνεται με την κυρίαρχη αρρενωπότητα ή/και βιώνει διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έρχεται σε μια περίοδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η διαχείριση της πανδημίας στο αλληλοδιαπλεκόμενο σύστημα καπιταλισμού και πατριαρχίας σχεδόν σε όλο τον πλανήτη έρχεται να οξύνει τη βία ενάντια σε γυναίκες και θηλυκότητες. Μια βία που στη χώρα μας έχει εμπεδωθεί και μέσω των πολιτικών λιτότητας και αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα.

Στο σήμερα, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η η απουσία οποιουσδήποτε σχεδίου προστασίας και υποστήριξης της δημόσιας υγείας, ενώ η σκληρή καταστολή οποιασδήποτε συλλογικής διεκδίκησης διεξάγεται εν μέσω καραντίνας στο όνομα της υγειονομικής κρίσης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ αντιμετωπίζουμε οξυμένη βία και καταπίεση σε όλα τα επίπεδα:

Στην εργασία – με τις απολύσεις, την αναστολή εργασίας, και την εκ περιτροπής εργασία με συνακόλουθη μείωση μισθών και περιστολή δικαιωμάτων ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Στο οικογενειακό περιβάλλον – με τον πολλαπλασιασμό των υποχρεώσεων των γυναικών που, ελλείψει κοινωνικών υποδομών, επιφορτίζονται τον κύριο όγκο της φροντίδας νοσούντων και μη προσώπων; με την όξυνση της ενδοοικογενειακής βίας, έτσι όπως αποτυπώνεται στις 10 γυναικοκτονίες το 2020 μέχρι στιγμής – η τελευταία μόλις τη Κυριακή στη Μάνη; με τον εγκλεισμό γυναικών, θηλυκοτήτων και ΛΟΑΤΚΙΑ+ σε κακοποιητικά και βίαια περιβάλλοντα.

Στο κοινωνικό επίπεδο – Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σεξιστικής βίας, εξευτελισμού των υποκειμένων και τοξικότητας που παίρνει η καταστολή οποιασδήποτε εναντίωσης στις αντιδραστικές κυβερνητικές πολιτικές ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκειμένων.

Απέναντι σε όλα αυτά, συνεχώς αναπτύσσεται ένα ταξικό, φεμινιστικό, συμπεριληπτικό και διεθνές κίνημα. Ένα κίνημα που στην Πολωνία πάγωσε το νομοσχέδιο ενάντια στις εκτρώσεις, στην Ισπανία έκανε τη μέρα της γυναίκας φεμινιστική απεργία, στην Χιλή φώναξε δυνατά «Καμμία Λιγότερη», και στην Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει την έννοια της συναίνεσης στο νομικό ορισμό του βιασμού και να καταδικάσει τους δολοφόνους στη δίκη της γυναικοκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Κάτω τα χέρια απο τα σώματα μας – Ταξικός φεμινιστικός αγώνας για Ζωή, Ελευθερία και Δημόσια Υγεία.

Καλούμε σε κινητοποίηση ενάντια στην έμφυλη βία στις 25/11 στις 17:00 στο Σύνταγμα.

(Η κινητοποίηση θα γίνει με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, μάσκες, αποστάσεις, κ.λπ.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ