Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης επιφέρει ο επανέλεγχος το 2027: Κυνική παραδοχή Τσακλόγλου

«Ο νόμος είναι έτσι γραμμένος, που λέει ότι το εξετάζουμε ανά τριετία. Ανά τριετία μεγάλες μεταβολές δεν υπάρχουν. Ακόμα και στα χρόνια που αυξανόταν πολύ το προσδόκιμο της επιβίωσης, μέσα σε μια τριετία ήταν κάποιοι λίγοι μήνες». Με αυτή την φράση, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, με χθεσινές δηλώσεις του στο Ertnews, άφησε να εννοηθεί ότι σε σχέση με τα όρια ηλικίας, «οι όποιες μεταβολές θα είναι μικρές», επισημαίνοντας ότι «αυτό που ακούγεται ότι θα αυξηθούν κατά δύο και τρία χρόνια δεν ισχύει». Παράλληλα ο κ. Τσακλόγου για το άλλο «καυτό» θέμα των συντάξεων χηρείας, μίλησε για μελλοντική ρύθμιση που πρέπει να υπάρξει, σε σχέση με το υπερβάλλον ποσό που έχει δοθεί σε κάποιους από τους περίπου 40.000 δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και για ορισμένους, αυτό «είναι μεγάλο».

Ειδικότερα, αναφορικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το θέμα που έχει ανακύψει για πιθανή αύξησή τους, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι ανάλογη συζήτηση «υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς σε όλες σχεδόν ο κορμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι διανεμητικού χαρακτήρα, δηλαδή οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων». Ο κ. Τσακλόγλου επανέλαβε ότι «αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά, όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Η συνθήκη αυτή έχει ανατραπεί παντού. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν μόλις 1,7 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο».

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία, ήδη από το 2010, συνδέει ο όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης, που το τοποθετεί στα 65 χρόνια. Κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς το προσδόκιμο δεν μεταβλήθηκε. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου «τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι το 2027». Από εκεί και μετά όμως, στον επανέλεγχο που θα γίνει δεν μπορεί να αποκλειστεί να υπάρξουν «μικρές μεταβολές», κάτι που μεταφράζεται σε νέα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συντάξεις χηρείας

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Τσακλόγλου επανέλαβε ότι η «συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα». Σύμφωνα με το νόμο, η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται στο 70% της αρχικής. Όμως, μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη, είτε από απασχόληση, τότε η σύνταξη χηρείας, υποχωρεί στο 35%, δηλαδή περικόπτεται κατά το ήμισυ.  Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη από το 2020 εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και του ΟΓΑ,  αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό τομέα. Αιτία αυτής της διαφοροποίησης ήταν προβλήματα που υπήρχαν με το σχετικό λογισμικό που έπρεπε να χρησιμοποιήσει ο ΕΦΚΑ για να γίνουν οι συγκεκριμένες περικοπές, που όμως τώρα πια είναι λειτουργικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά περίπου 40.000 άτομα, για τα οποία πρέπει να εφαρμοστεί η περικοπή μετά την πάροδο της τριετίας. Όμως, όπως επισήμανε ο κ. Τσακλόγλου «για κάποια από τα οποία το σωρευμένο υπερβάλλον ποσό είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο μένει να καθοριστεί πως θα ρυθμιστεί». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί, να επιστραφούν σε δόσεις, που όμως μένει να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ