Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.4 C
Athens

Αύξηση έως 7 έτη στα όρια ηλικίας στο Δημόσιο – Τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση

Αύξηση ορίων ηλικίας, που μπορεί να φτάσει έως και τα επτά έτη, είναι πιθανό να προκύψει σε μερίδα εργαζόμενων στο Δημόσιο, από την 1.1.2023 και μετά. Αιτία είναι διάταξη νόμου που αναμένεται να ενσωματωθεί στο μίνι Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στην Βουλή και ουσιαστικά βάζει «ταφόπλακα» σε κάθε πιθανότητα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για το κρίσιμο ζήτημα που εκκρεμούσε και αφορούσε την καταβολή πρόωρης σύνταξης για όσους είχαν συμπληρώσει 25αετία την περίοδο 2010 – 2012. Με την διάταξη που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, ουσιαστικά «κλείνει το παράθυρο» της πρόωρης συνταξιοδότησης που έως τώρα ίσχυε και έδινε την ευκαιρία αποχώρησης από την εργασία από τα 55 έως τα 60 έτη, ανά περίπτωση. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία, της αξιοποίησης της 25αετίας, έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την ανωτέρω τριετία, βρίσκονται έως 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κύρια εκπαιδευτικοί. Από αυτούς, περίπου 6.000 υπέβαλλαν αίτηση αποχώρησης από την υπηρεσία τους, εντός του τρέχοντος έτους. Οι τελευταίοι διασώζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς η διάταξη αναμένεται να επιτρέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση, για όσους υποβάλλουν έγκαιρα την αίτησή τους, έως 31.12.2022. Οι υπόλοιποι όμως, που δεν θα επιλέξουν το ίδιο, ή δεν θα θεμελιώνουν το ηλικιακό όριο έως τότε, θα επιβαρυνθούν, με έως επτά έτη παραπάνω εργασία.

Πιο αναλυτικά, η πρόωρη συνταξιοδότηση με 25αετία, αφορά τις εξής τέσσερις ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων:

  • Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 25αετία το 2010. Με τις ισχύουσες διατάξεις θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, 55 ετών.
  • Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25αετία το 2010. Η αποχώρηση από την εργασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ηλικία 60 ετών.
  • Γυναίκες και άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25αετία το 2011. Σε αυτή την περίπτωση, το όριο συνταξιοδότησης ήταν τα 56 έτη.
  • Γυναίκες και άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25αετία το 2012. Σε αυτή την περίπτωση, το όριο συνταξιοδότησης ανερχόταν στα 58 έτη.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, η πρόωρη συνταξιοδότηση παύει να ισχύει με το νέο έτος, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνητικά δικαιούχοι αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Άρα θα υποστούν επιβάρυνση παραμονής στην εργασία, που κυμαίνεται από δύο έως και επτά έτη, ανά κατηγορία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ