Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
30.1 C
Athens

Αυξήσεις στις συντάξεις: Πότε θα δοθούν και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών, από το β’ δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να καταβληθούν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

Οι πιο σημαντικές εξ αυτών είναι ασφαλώς οι αυξήσεις που θα προκύψουν από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, αλλά και από τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας θέλει να δοθούν μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου. Θα είναι στα επίπεδα του 8% και από το ύψος της προσωπικής διαφοράς θα εξαρτηθεί εάν θα χορηγηθούν στο σύνολό τους, σε περίπου 1,68 εκατ. συνταξιούχους, ή αν θα δοθεί ένα μέρος αυτών.

Παράλληλα το Οικονομικό Επιτελείο εμφανίζεται έτοιμο να καταβάλλει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ, σε περίπου 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα λάβει χώρα, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, σε ημερομηνία που μένει να καθοριστεί.

Ταυτόχρονα όμως, την 1.1.23 αναμένεται να προκύψουν δύο ακόμα, ειδικές αυξήσεις: Πρόκειται για εκείνες που θα προέλθουν από την κατάργηση της (φορολογικής) ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για όσες αφορούν συντάξεις, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης. Πιο αναλυτικά, με βάση την χρονολογική σειρά καταβολής των εν λόγω αυξήσεων, ισχύουν τα εξής:

  • Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση: Πρόκειται για την εφάπαξ καταβολή ποσού 250 ευρώ, ως βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους λόγω ακρίβειας. Το εν λόγω ποσό προγραμματίζεται να δοθεί πολύ κοντά με τις καταβολές των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το όριο που έχει τεθεί ως ατομικό εισόδημα είναι τα 9.200 ευρώ και ως οικογενειακό τα 16.800 ευρώ για την λήψη του επιδόματος.
  • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Πρόκειται για την κατάργηση μόνο της φορολογικής εισφοράς, που θα ισχύει από την 1.1.23 και μετά. Αφορά συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το μήνα, γιατί είχε επιβληθεί σε ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ. Στην κλίμακα από 1.000 – 1.500 ευρώ, θα επιφέρει αύξηση στις κύριες συντάξεις που κατά μέσο όρο δεν θα υπερβεί τα 6 ευρώ τον μήνα, στο ανώτατο πεδίο.
  • Ποσοστά αναπλήρωσης: Πρόκειται για αυξήσεις που θα γίνουν μόνο σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και με την προηγούμενη νομοθεσία (νόμος Κατρούγκαλου), είχαν λάβει μικρότερα ποσά ανταποδοτικής σύνταξης, από αυτά που έπρεπε. Υπολογίζεται ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 150.000 δικαιούχοι. Το ποσό της αύξησης είναι κατά μέσο όρο στα 8 ευρώ και το 2023 θα δοθεί η τέταρτη δόση.
  • Αυξήσεις λόγω πληθωρισμού – ρυθμού ανάπτυξης: Πρόκειται για το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις μετά από 12 έτη.  Σε ειδική διάταξη, που αναμένεται να συμπεριληφθεί ως τροπολογία στο μίνι Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή, θα τονίζεται ότι οι αυξήσεις αυτές θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης που θα υπάρχει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της τρέχουσας χρονιάς. Τα τελικά στοιχεία γι’ αυτά τα δύο μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, είναι πιθανό να προκύψουν από την ΕΛΣΤΑΤ, το επόμενο φθινόπωρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ