Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
25.8 C
Athens

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και η επιταγή ακρίβειας

Πολύ πιο νωρίς από το αναμενόμενο θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις του 2023, αλλά και η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα. Ξεχωριστές διατάξεις του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου που χθες κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή, αναφέρονται διεξοδικά και στις δύο παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.

Αρχικά, αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η απαραίτητη υπουργική απόφαση για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και  μετά. Αντίστοιχα, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού, θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου, το αργότερο.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αύξησης των κύριων συντάξεων από 1.1.2023, ίσως και πάνω από 7,5%, θα δοθεί με βάση  τα στοιχεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού που βρίσκονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τυχόν διορθώσεις – αναπροσαρμογές και οι αντίστοιχες εκκαθαρίσεις θα γίνουν με τις αυξήσεις του 2024, καθώς η σχετική διάταξη ορίζει ότι οι διαφορές που μπορεί να προκύπτουν θα καλύπτονται στην απόφαση του αμέσως επόμενου έτους και θα αποδίδονται. Στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι το ποσό της βασικής σύνταξης του τ. ΟΓΑ ορίζεται στα 360 ευρώ και από 1.1.2023 θα αυξάνεται όπως και η Εθνική Σύνταξη.

Αναφορικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της. Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά για τον επόμενο μήνα, η τακτική καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ καθώς και του επιδόματος γέννησης, του επιδόματος αναδοχής και του επιδόματος ομογενών θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου (και όχι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία).

Με άλλες διατάξεις, μειώνεται το ποσοστό από 67% σε 50%, για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας, ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση σε όλα τα ταμεία, και καταργούνται όλες οι επιμέρους συνταξιοδοτικές διατάξεις των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από κοινή νόσο, καθώς δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Έτσι, παύει η διάκριση σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Από το 2025, στο ενιαίο πλαίσιο θα ενταχθούν και οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία  δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν  θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010,2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), διατηρούν το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης, σε ηλικία 55, 56,  58 ή 60 έτη (με βάση δηλαδή τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον ν. 4336/2015), εφόσον όμως αυτή συμπληρωθεί  έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.  Σε διαφορετική περίπτωση, οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας, από 1.1.23 θα βιώσουν αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έως και κατά 7 έτη, ανά περίπτωση.

Επίσης, θεσπίζεται η απευθείας εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης από τον τελευταίο φορέα διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον σε αυτόν έχουν διανυθεί 1.000 ημέρες ασφάλισης, με 300 την τελευταία πενταετία (προηγουμένως 1.500 και 500 αντίστοιχα).

Με άλλη διάταξη, καθορίζεται ανώτατο όριο 1382,4 ευρώ το μήνα, στις επικουρικές συντάξεις.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ