Άκρως προβληματική, εξελίσσεται η μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Ο τελευταίος Ασφαλιστικός νόμος, (ν.5078/23) που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του β’ πυλώνα Ασφάλισης, αλλά μάλλον λειτουργεί ως αντικίνητρο!
Είναι χαρακτηριστικά ότι, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), μόλις ένα ΤΕΑ δημιουργήθηκε στους 11 μήνες εφαρμογής του νέου νόμου και προστέθηκε στα 28 που ήδη υπήρχαν. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για ΤΕΑ που ήταν έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία από μεγάλη εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και, λόγω του νέου νόμου, ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στη νομοθεσία, σχετίζεται με την φορολογική εξίσωση των ΤΕΑ με τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια που προσφέρουν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες. Με τον τρόπο αυτό, τα επενδυτικά πακέτα των ΤΕΑ, χάνουν την ελκυστικότητά τους. Έτσι, περιορίζονται οι ασφαλισμένοι – εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κάποιο τέτοιο Ταμείο, με στόχο να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους, μετά τη συνταξιοδότηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ τα ΤΕΑ της Ελλάδας (προαιρετικής και υποχρεωτικής ασφάλισης), καλύπτουν μόλις το 1% του συνόλου, όταν στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 200%, στην Ολλανδία στο 152,4% και στην Ελβετία στο 140,5%. Ακόμα όμως και αν η σύγκριση γίνει με πιο γειτονικές χώρες, πάλι αποβαίνει σε βάρος της Ελλάδας. Τα ΤΕΑ στην Βουλγαρία διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται στο 12,5% του ΑΕΠ της χώρας και στη Ρουμανία στο 8,3%, ενδεικτικό της απόστασης που έχει να καλύψει η ελληνική πλευρά.