Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Αποπομπή Χάλαρη από τον e-ΕΦΚΑ! Νέος διοικητής ο Παναγιώτης Δουφεξής

Το… κάζο με τις συντάξεις χηρείας, στοίχισε ακριβά στον Χρήστο Χάλαρη. Ο μέχρι πρότινος διοικητής του e-ΕΦΚΑ αποτελεί παρελθόν από το «τιμόνι» του υπερ-ταμείου, ασφαλώς «χρεωμένος» με την ξαφνική και απροειδοποίητη περικοπή σε 5.500 συντάξεις χηρείας. Μόνο το γεγονός ότι αναγκάστηκε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Εργασίας  να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση, αναστέλλοντας για ένα μήνα αυτές ακριβώς τις περικοπές, δείχνει προφανώς το μέγεθος της… γκάφας.

 

Με δεδομένο ότι ούτε στο ζήτημα της απονομής των συντάξεων παρουσιάζεται σημαντική βελτίωση, η «καρέκλα» του κ. Χάλαρη τις τελευταίες ημέρες «έτριζε επικίνδυνα»… Μπορεί βέβαια, επισήμως, το υπουργείο Εργασίας να δηλώνει ότι ο κ. Χάλαρης, ο ίδιος θεώρησε σκόπιμο αυτή την περίοδο να αφήσει τη θέση του διοικητή για «να διεκδικήσει άλλες σοβαρές θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα», όμως η πραγματικότητα: Η χρονική στιγμή αυτής της επιλογής αποκαλύπτει τη δυσμένεια στην οποία είχε περιέλθει ο απερχόμενος διοικητής του e-ΕΦΚΑ, τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Πάντως, το γεγονός ότι ο κ. Χάλαρης διετέλεσε επί διετία επικεφαλής του e-ΕΦΚΑ, ενώ παλαιότερα για άλλα δύο έτη ήταν στην ΗΔΙΚΑ, μπορεί να αποτελέσει «διαβατήριο» για την «επόμενη μέρα». Με δεδομένο ότι βρίσκεται «στα σκαριά» η νεοσύστατη εταιρία που θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ, ο κ. Χάλαρης φαντάζει ως «φαβορί» για τη θέση αυτή…

 

Στη θέση του κ. Χάλαρη που αποχωρεί τοποθετείται ο οικονομολόγος Παναγιώτης Δουφεξής. Ο κ. Δουφεξής έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Με την κοινωνική ασφάλιση ασχολείται από το 2007 και είχε συμμετοχή σε διάφορες θεσμικές παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Μέχρι σήμερα ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ. Έχει διατελέσει, επίσης, διευθυντής των γραφείων των κ.κ. Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη.

 

Με την ευκαιρία της αντικατάστασης Χάλαρη, καλύφθηκε και η κενή θέση που είχε δημιουργηθεί στον α’ υποδιοικητή του Φορέα, μετά τη μετακίνηση του κ. Κώστα Τσαγκαρόπουλου που τοποθετήθηκε πρόεδρος στο ΝΑΤ. Στη θέση του, τοποθετήθηκε νέος υποδιοικητής ο κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Ομάδας Έργου για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.  Ο κ. Βαρβέρης αναλαμβάνει υπεύθυνος για τον ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ.

 

Η Ομάδα Έργου για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, υπό τον κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη, θα συνεχίσει να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες της σε συνεργασία με τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Χρήστο Χάλαρη για το σημαντικό έργο του ως Διοικητής του e-ΕΦΚΑ. Επί των ημερών του, ο Οργανισμός προχώρησε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, ξεκίνησε η ψηφιακή απονομή συντάξεων, πολλαπλασιάστηκαν θεαματικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των πολιτών και επιχειρήσεων, αυξήθηκε ο ρυθμός απονομής συντάξεων και αντιμετωπίστηκαν πολλές από τις χρόνιες παθογένειες του Οργανισμού.  

 

Ο ίδιος ο κ. Χάλαρης επέλεξε να διεκδικήσει άλλες κρίσιμες θέσεις ευθύνης και είμαι βέβαιος ότι και στα νέα του καθήκοντα θα είναι εξίσου παραγωγικός.

 

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις, την αποφασιστικότητα  και τις διοικητικές ικανότητες του νέου Διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή, αλλά και στην επιστημονική και τεχνική κατάρτιση του νέου Α’ Υποδιοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη, οι οποίοι σε συνεργασία με τους άλλους Υποδιοικητές (Λ. Κρητικό, Ν. Ατσαβέ και Ν. Παγώνη)  θα συμβάλουν στην τεράστια προσπάθεια του e-ΕΦΚΑ να εκσυγχρονιστεί και να γίνει περισσότερο φιλικός στους ασφαλισμένους».

 

Ο απερχόμενος Διοικητής του e– ΕΦΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης δήλωσε:  «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του e-ΕΦΚΑ οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και, μεταξύ άλλων, έχουν αναπτυχθεί νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ξεπερνούν τις 600.000 μηνιαίες συναλλαγές με ασφαλισμένους, έχουν εκδοθεί ψηφιακά 30.500 συντάξεις του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», και υποβάλλεται κάθε μήνα ηλεκτρονικά η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του Δημοσίου για  423.000 δημόσιους υπαλλήλους.

 

Ταυτόχρονα, στο κρίσιμο πεδίο της οργανωτικής ενοποίησης των τέως φορέων κοινωνικής ασφάλισης ξεκινήσαμε από το μηδέν και παρά τις τεράστιες λειτουργικές δυσκολίες, λόγω και της πανδημίας του COVID-19, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πλήρης συγχώνευση φορέων στο τέως ΙΚΑ (ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ) διευρύνοντας πανελλαδικά το δίκτυο εξυπηρέτησης των αντίστοιχων ασφαλισμένων και ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς η σύσταση των τοπικών διευθύνσεων, ώστε στην αρχή του επόμενου έτους να υπάρχει για πρώτη φορά ένα σημείο εξυπηρέτησης για όλους τους ασφαλισμένους στον τόπο κατοικίας τους.    

      

Καθώς σήμερα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους βρίσκονται στην εκκίνηση τους, επέλεξα αυτή τη χρονική στιγμή να ολοκληρώσω τη θητεία μου στον e-ΕΦΚΑ, ώστε να συμμετάσχω στην εξελισσόμενη διαδικασία ανάδειξης της διοίκησης σε έναν από τους φορείς που θα ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση ενός εκ των μεγάλων αυτών έργων.

 

Eυχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και κ. Κωστή Χατζηδάκη για την στήριξη τους, καθώς επίσης τους Υποδιοικητές, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ για την άριστη συνεργασία μας και την καθοριστική συμβολή τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε στο διάστημα της θητείας μου, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία για πολίτες και επιχειρήσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ