Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
21.2 C
Athens

Απεργία από ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα για το εργασιακό νομοσχέδιο – Μπάχαλο με τα Μέσα Μεταφοράς

Σε 24άωρη απεργία προχωρά σήμερα η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΟΙΥΕ, το ΠΑΜΕ και άλλα εργατικά σωματεία, (με την εξαίρεση της ΓΣΕΕ), αντιδρώντας στο εργασιακό  νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα θα διαδηλώσουν στην πλατεία Συντάγματος.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ).

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ορισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακριβέστερα, με νεότερη ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, λόγω της 24ωρης απεργίας του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, οι συρμοί του Μετρό στις Γραμμές 1, 2 & 3 θα είναι ακινητοποιημένοι.

Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.

Την ίδια στιγμή είναι πιθανό να ανασταλεί η εξαγγελθείσα για σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στα λεωφορεία μετά την δικαστική απόφαση που την κρίνει παράνομη.

Το Σωματείο με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αναστολή των στάσεων εργασίας και προσθέτει «ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».

Σημειώνεται πως το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ είχε εξαγγείλει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας (5.00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00) συμμετέχοντας έτσι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Βασικό επιχείρημα των απεργών είναι ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο, θεσμοθετεί την ημερήσια εργασία έως 13 ώρες σε πολλούς εργοδότες, την εξαήμερη απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να το ζητήσει ο εργαζόμενος. Άρα, ουσιαστικά οδηγεί σε πρακτική κατάργηση του 8άωρου και του πενθήμερου.

Επίσης, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, αφού στο εξής αν διαπιστωθεί ότι παρεμποδίζονται εργαζόμενοι να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους, εν μέσω απεργίας, τότε οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως 6 μήνες και με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ