Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
27.6 C
Athens

Ανατροπές στο επίδομα ανεργίας: Υψηλότερο για λίγους – Χαμηλότερο για πολλούς

Ανατροπές ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ στο επίδομα ανεργίας, καθώς με το νέο μοντέλο που προωθείται πολλοί δικαιούχοι με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας και χαμηλές αποδοχές, κινδυνεύουν να λάβουν μικρότερα ποσά από τα αναμενόμενα. Πιο συγκεκριμένα, αναλογικά με το χρόνο προϋπηρεσίας και με το μισθό, θα προκύπτει το νέο επίδομα ανεργίας, που θα χορηγείται από τη ΔΥΠΑ, με συνέπεια η παροχή να είναι υψηλότερη τους πρώτους μήνες και να υποχωρεί σταδιακά.

Η συνεργασία του Οργανισμού με τον ΟΟΣΑ σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας, με την εκπόνηση ειδικής μελέτης για το συγκεκριμένο θέμα, ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι τον Ιούνιο να υπάρχουν όλες εκείνες οι βασικές προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί το νέο μοντέλο να οριοθετηθεί πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά. Από το σημερινό ποσό του επιδόματος ανεργίας, το οποίο μετά την αύξηση του βασικού μισθού, από την 1η Απριλίου έχει ανέλθει στα 509 ευρώ, υπάρχει η επιδίωξη να προκύπτουν περιπτώσεις δικαιούχων, οι οποίοι θα λαμβάνουν έως και 200 ευρώ περισσότερα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συγχώνευσης του εν λόγω επιδόματος, με την παροχή που λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι βρίσκονται χωρίς δουλειά, χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Επίσης, εξετάζεται η λήψη ενός επιπλέον ποσού, ως bonus, που δεν έχει ακόμα καθοριστεί και το οποίο θα λαμβάνουν όσοι άνεργοι έχουν στη διάθεση του προγενέστερου εργασιακού τους βίου, μεγάλο χρόνο συνεχόμενης εργασίας, άρα και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν καταβληθεί.

Σε κάθε  περίπτωση το νέο μοντέλο εφαρμογής του επιδόματος ανεργίας,  όπως παραδέχτηκε σε χθεσινή τηλεοπτική της συνέντευξη και η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου δεν θα αποτελέσει «μία αλλαγή που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Είμαστε σε ένα πιλοτικό στάδιο ώστε να προσαρμοστεί και η αγορά εργασίας αλλά και οι πολίτες.»

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προωθείται, χωρίς να υπάρχει δέσμευση σε σχέση με την προϋπηρεσία, οι δικαιούχοι του επιδόματος θα λαμβάνουν το 55% του κατώτατου μισθού. Άρα, με δεδομένο ότι σήμερα, οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονται στα 830 ευρώ μικτά, αυτό μεταφράζεται για επίδομα 456,5 ευρώ, σε πρώτη φάση. Με δεδομένο ότι η διάρκεια του επιδόματος θα διατηρηθεί στους 12 μήνες το συνολικό ποσό που θα δικαιούται ο κάθε άνεργος, είναι 5.478 ευρώ. Το ποσό αυτό θα χορηγείται αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας (έως και 200 ευρώ επιπλέον) και σταδιακά θα μειώνεται, εάν πρόκειται για ανέργους με πολλά έτη προϋπηρεσίας και υψηλό μισθό, στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει η σταδιακή μείωση του επιδόματος, ως κίνητρο εύρεσης εργασίας από την πλευρά των ανέργων.

Πάντως στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι έως τώρα, το συγκεκριμένο επίδομα χαρακτηρίζεται  από μια μεγάλη αδικία: Χορηγείται το ίδιο ακριβώς ποσό ανεξάρτητα εάν ένας πολίτης έμεινε άνεργος ενώ εργαζόταν, για παράδειγμα, επί έναν χρόνο με τον κατώτατο μισθό και το ίδιο σε κάποιον άλλο, που εργαζόταν 20 χρόνια με έναν μισθό ύψους 2.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό η κ. Μιχαηλίδου επιμένει να κάνει λόγο για «αναλογικότητα, δηλαδή αυτός που δουλεύει για περισσότερα χρόνια και με υψηλότερες αποδοχές, να δικαιούται και υψηλότερο επίδομα ανεργίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ