Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
27.9 C
Athens

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές

Διευκολύνσεις για εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του περασμένου Μαΐου στο Λουτράκι, την Κόρινθο και τα Μέγαρα, αλλά και από παλαιότερες θεομηνίες (πλημμύρα στο Μεσολόγγι τον Σεπτέμβριο του 2020, χαλαζόπτωση στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 2020, κατολισθήσεις στην Κρήτη το 2019), ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβάνουν εγκύκλιοι που εκδόθηκαν από το οικονομικό επιτελείο.

Προϋπόθεση είναι να υπάρχει επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Αττικής, όπου να έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα να έχει υποστεί ζημίες.

Τα μέτρα ελάφρυνσης αφορούν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, αλλά και κάθε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό. Περιλαμβάνουν τόσο την κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών, όσο και την εξάμηνη αναστολή στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Επίσης, περιλαμβάνουν την εξόφληση του ποσού που θα δημιουργηθεί με ρύθμιση σε 12-24 δόσεις.

Πιο αναλυτικά, με βάση εγκυκλίους που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ισχύουν τα εξής:

α) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα (μετά των προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα).

β) Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

γ) Εξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 – 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή. Ο αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται από το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού της ζημιάς δια του 1/24 του συνολικού ποσού της οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 12 και μεγαλύτερος των 24.

Οι περιοχές που οριοθετούνται ότι μπορούν να ενταχθούν στις εν λόγω παρεμβάσεις, ως προς το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι ακόλουθες:

  • Η Δημοτική Κοινότητα Μεσολογγίου της Δημοτικής Ενότητας Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (πλημμύρα της 28ης Σεπτεμβρίου 2020).
  • Η Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου και οι Δημοτικές Κοινότητες Μαλίων και Μοχού της Δημοτικής Ενότητας Μαλίων και Λιμένος Χερσονήσου και Χερσονήσου της Δημοτικής Ενότητας Χερσονήσου του Δήμου Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και η Δημοτική Κοινότητα Δαράτσου της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας του Δήμου Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης (πλημμύρα και χαλαζόπτωση της 20ης έως 22ας Οκτωβρίου 2020).
  • Περιοχές του Δήμου Πλατανιά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες απεικονίζονται ως πληγείσες και επαπειλούμενες βάσει των 28 χαρτών οριοθέτησης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) από τον Νοέμβριο 2020, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της με αριθμό Τ-3069/Νοέμβριος 2020 έκθεσης με τίτλο «Τεχνικογεωλογική έρευνα οριοθέτησης πληγεισών περιοχών σε οικισμούς του Δήμου Πλατανιά Π.Ε. Χανίων από τις κατολισθήσεις του 2019».
  • Τοπική Κοινότητα Πισίων της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου-Περαχώρας του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η Δημοτική Ενότητα Μεγαρέων του Δήμου Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής (πυρκαγιά της 20ης Μαΐου 2021).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ