Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
10.1 C
Athens

Αναστολές συμβάσεων στον τουρισμό και τον Μάιο

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, αποκτούν και τον Μάιο, δικαίωμα στο να μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο της αναστολής σύμβασης. Έτσι, θα έχουν πρόσβαση και στη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θα έχουν και το Μάιο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Το μέτρο αυτό, διατηρείται για όλους τους εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης στις επιχειρήσεις που εργάζονταν κατά την περσινή τουριστική περίοδο. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ-Τεύχος Β’2012/14.5.2021) και ανοίγει τον δρόμο για να δηλωθούν εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, από τους εργοδότες που θα πραγματοποιήσουν την εν λόγω επιλογή. Η απόφαση αυτή, βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση και με την Κλαδική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας (ΚΣΣΕ) που βρίσκεται σε ισχύ και που μόλις προ ημερών κηρύχθηκε υποχρεωτική για το σύνολο των επιχειρήσεων του Τουρισμού.

 

Το πρόβλημα που εντοπίζει το συνδικάτο των εργαζομένων, εστιάζεται αφενός στην αδυναμία ένταξης στο καθεστώς της αναστολής σύμβασης μονομερώς από την πλευρά των εργαζομένων, αφετέρου στους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), αναφέρεται και στο σκέλος του Ιουνίου, καθώς η σχετική ρύθμιση ισχύει μόνο για τον Μάιο. Με δεδομένο ότι η αύξηση στις τουριστικές κρατήσεις θα είναι σταδιακή και όχι ισόρροπη σε όλη τη χώρα, εκφράζεται η άποψη ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και ο Ιούνιος στις όποιες ρυθμίσεις περί ένταξης στο μέτρο της αναστολής σύμβασης, για να δοθεί μεγαλύτερη «ανάσα» σε εργοδότες. Έτσι, θα περιοριστεί ο κίνδυνος για απολύσεις εν μέσω θέρους, από τουριστικά καταλύματα που δεν θα καταφέρουν να έχουν τον αριθμό των κρατήσεων που προσδοκούν.

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι το δικαίωμα της μονομερούς ένταξης στο καθεστώς της αναστολής σύμβασης, ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΠΟΕΕΤ, για όλο το διάστημα του lockdown. Είχε διαπιστωθεί ότι ήταν χιλιάδες εκείνοι οι εργαζόμενοι, που λόγω πανδημίας, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων και έτσι, δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Μόνο που στην περίπτωση αυτή,  έχαναν και το δικαίωμα στην αποζημίωση ειδικού σκοπού. Η σχετική ρύθμιση έγινε τελικά από το υπουργείο Εργασίας, μόλις τον περασμένο χειμώνα, αλλά δεν έχει επεκταθεί ακόμα και στα μέτρα για τον μήνα Μάιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ