Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Αναδρομικά και δικαστικές αποφάσεις: Οι συνταξιούχοι «στο κυνήγι» για 3 δισ. ευρώ

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων περιορίστηκαν, μετά τις δύο δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τα αναδρομικά. Όμως δεν εξανεμίστηκαν, μάλλον το αντίθετο. Υπάρχουν ακόμα, τουλάχιστον άλλες δύο αποφάσεις που εκκρεμούν, που εάν καταλήξουν σε «θετικό πρόσημο», τότε μπορούν να αποφέρουν ένα συνολικό όφελος, από αναδρομικά που θα ανακύψουν, της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Η πρώτη απόφαση θα προέλθει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για συνταξιούχους – πρώην δημοσίους υπαλλήλους και η δεύτερη από το Συμβούλιο της Επικρατείας για συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Η πρώτη δικαστική απόφαση αφορά περικοπές που έγιναν από το 2012 (ν.4093) και μετά, τόσο σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όσο και σε δώρα συνταξιούχων του δημόσιου τομέα. Υπολογίζεται ότι από την απόφαση που θα ληφθεί, θα επηρεαστούν το λιγότερο 300.000 συνταξιούχοι. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί και μένει να κριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι τα ακόλουθα:

– Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων και των δώρων.

– Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου». Με δεδομένο ότι η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση, ξεκίνησε επίσημα από την 1.1.2019, υπάρχει το ερώτημα, αν πρέπει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους για μία τριετία (2015-2018), ή μόνο για τους έντεκα μήνες (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016), που έκρινε το ΣτΕ.

– Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα, εάν δημιουργούν την ανάγκη αποζημίωσης για μια διετία ή για μια πενταετία. Ουσιαστικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο, πρέπει να κρίνει από πότε ενεργοποιείται η διαδικασία της παραγραφής.

– Οι συνταξιούχοι που άσκησαν αγωγές μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (ν.4734/2020, αρ. 33), με τον οποίο δόθηκαν αναδρομικά μόνο για περικοπές στην κύρια σύνταξη, εάν είχαν το δικαίωμα να το πράξουν ή όχι. Ο νόμος κάνει λόγο για απόσβεση της συγκεκριμένης αξίωσης και το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να απαντήσει αν αυτή η νομοθετική ρύθμιση, αντίκειται στο Σύνταγμα, ή όχι.

Η δεύτερη δικαστική απόφαση, θα προέλθει από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αφορά τα δώρα και τα επιδόματα, αλλά και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μια δίκη που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Θα κριθεί εάν πρέπει να δοθούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, πέραν της κύριας σύνταξης, όπως έγινε πριν από ένα έτος και για επικουρική σύνταξη, δώρα και επιδόματα. Το γεγονός ότι ήδη δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι για την ίδια «κρίσιμη» περίοδο για την κύρια σύνταξη, δημιουργεί προσδοκίες ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και σε επικουρική, δώρα και επιδόματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ