Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
23.1 C
Athens

Αλλαγές ετοιμάζονται για την Εισφορά Αλληλεγγύης – Μεταφέρονται στο μέλλον οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Αναφορές και σε ορισμένα άλλα «καυτά» ασφαλιστικά ζητήματα που μεταφέρονται για μελλοντικό χρόνο, όπως είναι η Εισφορά Αλληλεγγύης και οι συντάξεις χηρείας, έγιναν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε λόγω του σχεδίου νόμου για την Επαγγελματική Ασφάλιση, ειδικά για την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), που αφορά 750.000 συνταξιούχους, τονίστηκε ότι θα υπάρξει παρέμβαση με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Για τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστών, επισημάνθηκε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει σεβαστή, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και χωρίς να δημιουργείται αίσθημα αδικίας στους υπόλοιπους συνταξιούχους, που δεν θα δουν ανάλογες αυξήσεις. Επίσης, έγινε γνωστό ότι στο παρόν νομοσχέδιο δεν θα ενσωματωθούν οι διατάξεις που αφορούν τις συντάξεις χηρείας, καθώς αποτελούν ένα «δυσεπίλυτο πρόβλημα», μιας και υπάρχει ο κίνδυνος περικοπών ή της επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών…

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις κλίμακες για τη φορολόγηση των παροχών που θα προφέρουν εφεξής τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας, διατηρώντας το μέγιστο συντελεστή 20% στα εφάπαξ, για έως 5 έτη ασφάλισης. Το μοντέλο δεν αλλάζει, με την κλιμακωτή φορολόγηση σε τέσσερα επίπεδα, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο, επέρχεται εξορθολογισμός του κλάδου των ΤΕΑ, συνδυαστικά με τα ομαδικά ασφαλιστήρια. Παράλληλα παραμένει η μειωμένη κατά 50% φορολόγηση των συντάξεων που θα χορηγούνται εφεξής από τον β’ πυλώνα ασφάλισης, ως επιπλέον κίνητρο. Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν φορολογούνται τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο, έγινε γνωστό ότι ανέρχονται σε περίπου 14.000 οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το Δημόσιο και βρίσκονται σε αναμονή. Τώρα, με την επέκταση της fast track διαδικασίας και με τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στη 15αετία (από 25 έτη που ήταν), εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα απονεμηθούν στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, υπολογίζονται σε περίπου 12.000 οι δυνητικά ωφελούμενοι από την παρέμβαση που αφορά τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και την αύξηση του ορίου (από 20.000 σε 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και από 6.000 σε 10.000 ευρώ για αγρότες), βάσει του οποίου θα μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση οι οφειλέτες, για να μπορέσουν να βγάλουν σύνταξη.

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τα ΤΕΑ, που αποτελούν το βασικό κορμό του σχεδίου νόμου:

  • Οι κλίμακες φορολόγησης θα είναι: Για εφάπαξ 20% για έως 5 έτη ασφάλισης, 15% για 6-15 έτη ασφάλισης, 10% για 16 – 25 έτη ασφάλισης και 5% για περισσότερα από 26 έτη. Για συντάξεις οι ίδιοι συντελεστές θα είναι μειωμένοι κατά 50%. Δηλαδή θα ισχύει 10% φορολόγηση για έως 5 έτη ασφάλισης, 7,5% για 6-15 έτη, 5% για 16-25% και 2,5% για πάνω από 26 έτη προϋπηρεσίας.
  • Η φορολογική μεταχείριση θα είναι ομοιόμορφη και θα περιλαμβάνει και τα προϊόντα εθελοντικής ομαδικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.
  • Όλοι οι συντελεστές φορολόγησης αυξάνονται κατά 50% πρόωρης εξόφλησης τμήματος ή του συνόλου της παροχής, εάν πρόκειται για εφάπαξ. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να υπάρχουν 15 έτη ασφάλισης.
  • Για όσους ασφαλιστούν σε ΤΕΑ μετά το 55ο έτος ηλικίας για κάθε έτος μικρότερο των 5 ετών ασφάλισης αν επιλέξουν να λάβουν την παροχή, θα υπόκεινται σε πρόσθετο φόρο πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Αντίστοιχα αυξάνεται και η φορολογία της σύνταξης.
  • Τα υφιστάμενα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία μετατρέπονται επίσης σε ΤΕΑ, σε βάθος πενταετίας. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τα Ταμεία Υποχρεωτικής Ασφάλισης, που απλώς θα γίνει έλεγχος βιωσιμότητας και θα ενταχθούν στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Απλοποιούνται οι διαδικασίες σύστασης των ΤΕΑ με πρότυπο καταστατικό και απαιτούμενα έγγραφα.
  • Διευκολύνεται η ίδρυση και η λειτουργία πολυεργοδοτικών Ταμείων, στοιχείο που εκτιμάται ότι θα στηρίξει τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του επιχειρείν της χώρας.
  • Στις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη της παροχής (εφάπαξ ή σύνταξης), θα είναι η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης, ή η συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑ. Εναλλακτικά θα υπάρχει και η λύση της 20αετούς ασφάλισης, μαζί με τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας.
  • Μέγιστο ετήσιο ποσό εισφορών, θα μπορεί να είναι το μικρότερο από το 20% των ακαθάριστων αποδοχών του ασφαλισμένου ή τα 15.000 ευρώ, που όμως θα αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ