Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
25.2 C
Athens

Αλαλούμ με την τηλεργασία στο Δημόσιο – Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών μπέρδεψε τους εργαζόμενους!

Μία εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, ήταν ικανή για να κάνει «άνω-κάτω» το δημόσιο τομέα! Για ένα 24ωρο κανείς δεν ήξερε να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι υποχρεωτική ή όχι η τοποθέτηση του 40% του προσωπικού, σε καθεστώς τηλεργασίας. Το… μπάχαλο είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία κατά τουλάχιστον μία ημέρα, με συνέπεια το ίδιο το μέτρο να ακυρωθεί στην πράξη. Όλα αυτά ενώ στην Αττική «δίνουν μάχη» οι υγειονομικές αρχές για να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού.

Για το θέμα παρενέβη με επίσημη ανακοίνωση ο τομέας δημόσιας διοίκησης του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «αντικρουόμενες οδηγίες που δίνει η κυβέρνηση μέρα παρά μέρα για την τηλεργασία στο δημόσιο».

Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της θεαματικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, μεταξύ των οποίων και η «Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.»

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο δεν είναι υποχρεωτική για το 40% των εργαζομένων που εκτελούν εργασίες γραφείου, αλλά οι υπάλληλοι «δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό έως και 40%». Μάλιστα, εφόσον οι αποστάσεις στα γραφεία των υπαλλήλων τηρούν τον κανόνα του 1,5 μέτρου, τότε δεν θα ισχύσει η τηλεργασία.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο, με την οποία υποτίθεται ότι διευκρίνιζε την προηγούμενη, αλλά στην ουσία την αναιρούσε πλήρως, αφού έλεγε ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι υποχρεωτική για τους φορείς του Δημοσίου της Αττικής σε ποσοστό 40%.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για διγλωσσία που επέφερε αλαλούμ στις δημόσιες υπηρεσίες τις προηγούμενες μέρες. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι διευθύνσεις διοικητικού έδιωξαν τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στη μέση της ημέρας για να δουλέψει από το σπίτι του. Εργαζόμενοι, οι οποίοι τη Δευτέρα και την Τρίτη είχαν παρουσιαστεί κανονικά στην εργασία τους, στο σύνολό τους!

Όπως επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ, «σε μια περίοδο κρίσιμη όπου η πανδημία δείχνει τα δόντια της, η επιτελική κυβέρνηση με τους 440 επιτελάρχες και μετακλητούς στο Μαξίμου που υποτίθεται ότι συντονίζουν τους φορείς για να δουλεύουν τα πάντα ρολόι, δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να συνεννοηθούν για το μέτρο της τηλε-εργασίας στο Δημόσιο». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ