Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.6 C
Athens

Ακατάσχετο και τραπεζικοί λογαριασμοί – Τι ισχύει για συντάξεις και αναδρομικά

Το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, παρατηρείται ότι… καταστρατηγείται από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. Οι καταγγελίες αγανακτισμένων πολιτών αυξήθηκαν και φέτος, λίγο πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, προς την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) της ΓΣΕΕ. Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, προκαλούν συχνά ταλαιπωρία και αναστάτωση σε περιπτώσεις οφειλετών, με χρέη προς το Δημόσιο, ή προς ιδιώτες και τραπεζικά ιδρύματα. Για οφειλές προς το Δημόσιο, τυχόν κατασχέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες έως τα 1.250 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει τόσο για ατομικό όσο και για κοινό λογαριασμό.

Ειδικά για τα αναδρομικά (μισθών ή συντάξεων), οι τράπεζες, εάν διαπιστώσουν ότι έχει γίνει κατάθεση ενός μεγάλου ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό συνταξιούχου, δεν έχουν δικαίωμα να το θεωρήσουν ως ενιαίο σύνολο. Αντίθετα, πρέπει να το αναγάγουν σε μηνιαία βάση και εκεί να διαπιστώσουν εάν καλύπτεται το όριο του ακατάσχετου που έχει τεθεί.

Ο γενικός κανόνας, πάντως, είναι ότι, ειδικά για οφειλές προς το Δημόσιο ισχύει το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και μόνο σε ένα πιστωτικό ίδρυμα. Για να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει η σχετική γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο του ενός μοναδικού λογαριασμού. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει η υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής δήλωσης στο αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης. Όμως, στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός, στον οποίο πιστώνονται, ακόμα και περιοδικά, μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, τότε πρέπει να γνωστοποιείται αποκλειστικά αυτός, για να υπάρχει και η ανάλογη προστασία. Για τυχόν ποσά μικρότερα των 1.250, εάν προκύψει η οποιαδήποτε δέσμευση ποσού, σε ακατάσχετο λογαριασμό που έχει δηλωθεί, τότε, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος της ΓΣΕΕ, η διαδικασία θα πρέπει να καταγγελθεί άμεσα, από τον θιγόμενο.

Για να ισχύει το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ, σε περίπτωση κοινού λογαριασμού, θα πρέπει οι συνδικαιούχοι, να έχουν δηλώσει τον ίδιο. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κατάσχεση ακόμα και μικρότερου ποσού. Αιτία είναι ότι, βάσει νόμου, το ποσό που υπάρχει στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό ανήκει στους δικαιούχους κατά ίσα μέρη. Δηλαδή αν σε έναν λογαριασμό κατατίθεται το ποσό της σύνταξης π.χ. 1.000 ευρώ και ο συνδικαιούχος του ίδιου λογαριασμού είναι οφειλέτης του Δημοσίου, η Τράπεζα μπορεί να δεσμεύσει ποσό 500 ευρώ, δηλ. ποσό κάτω του ακατάσχετου ορίου.

Για οφειλές προς ιδιώτες και τράπεζες, οι μισθοί, οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές είναι ακατάσχετες για ολόκληρο το ποσό, χωρίς περιορισμό. Επίσης, με το άρθρ. 20 του Ν. 4161/2013, προβλέπεται ότι καταθέσεις έως 1.500  ευρώ σε ατομικό λογαριασμό και έως 2.000 ευρώ, σε κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες. Για να προστατευθεί το ακατάσχετο όριο όμως (όταν ο λογαριασμός είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης), πάλι πρέπει να δηλωθεί ως τέτοιος στο τραπεζικό ίδρυμα. Αυτό σημαίνει ότι, ο ίδιος λογαριασμός πρέπει να δηλωθεί ως ακατάσχετος τόσο στην AAΔΕ όσο και στην τράπεζα (ότι δηλαδή σε αυτόν κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη), προκειμένου να ισχύει η προστασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ