Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
12 C
Athens

Έρχονται οι ιδιώτες στον ΕΦΚΑ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο

Η επίσημη είσοδος των ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, έφτασε. Στο νομοσχέδιο που σήμερα εντάσσεται προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπάρχει διάταξη με την οποία ο Φορέας, θα έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει και διευθυντικά στελέχη, για επιτελικές θέσεις ευθύνης, από τον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Εργασίας, έχει έτοιμες τις βασικές παρεμβάσεις, τις οποίες αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση για τον Δεκέμβριο. Στόχος είναι στις αρχές του έτους, να εισαχθεί το σχέδιο νόμου, προς ψήφιση στη Βουλή.

Κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχει ο Φορέας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «γίγαντας με πήλινα πόδια». Οι προσπάθειες αλλαγών που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο αφορούν και τους υπαλλήλους, καθώς ουσιαστικά το σημερινό οργανόγραμμα, πριν τεθεί σε εφαρμογή, τροποποιείται εκ νέου.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις που θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο:

  • Δημιουργία νέου οργανογράμματος, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του υπάρχοντος. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει η πρόταση να παρέχεται εφεξής το δικαίωμα της αξιοποίησης ιδιωτικής εταιρίας συμβούλων για την καλύτερη πραγματοποίηση του τελικού οργανογράμματος. Εντοπίστηκαν δυσλειτουργίες στο σημερινό οργανόγραμμα, τόσο ως προς την επιμέρους λειτουργία στα υποκαταστήματα, όσο και ως προς την κατανομή των διαφόρων θέσεων ανά την επικράτεια. Θα γίνει ένας συνολικός επανέλεγχος που θα οδηγήσει αναπόφευκτα, σε ανακατανομή στα διάφορα υποκαταστήματα.
  • Σε επιτελικές θέσεις του Φορέα, θα μπορούν εφεξής να τοποθετούνται στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος είναι να μπορεί να υπάρξει καλύτερη οργάνωση της «βάση» του ΕΦΚΑ, δηλαδή των υπαλλήλων, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους.
  • Υπάλληλοι θα μπορούν να μετατάσσονται ταχύτερα και να γίνονται επίσης πιο γρήγορα δεκτές οι αποσπάσεις τους. Στόχος είναι αφενός να στελεχώνονται αρτιότερα τα όποια υποκαταστήματα έχουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις, αφετέρου να μπορούν να μετακινούνται προς και από τον ΕΦΚΑ πιο γρήγορα οι όποιοι νέοι υπάλληλοι.
  • Το σύστημα μηχανοργάνωσης αλλά και προμηθειών θα αλλάξει. Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να δοθεί το manegement του όποιου έργου, εκτός ΕΦΚΑ, δηλαδή σε ιδιώτες, που έχουν το know-how, να φέρουν με επιτυχία σε πέρας τον στόχο. Το παράδειγμα του νέου τηλεφωνικού κέντρου (1555), είναι χαρακτηριστικό του μοντέλου που θα ακολουθείται εφεξής.
  • Καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ