Με ατομικές συμβάσεις θα ρυθμίζεται εφεξής ο χρόνος εργασίας του κάθε εργαζόμενου Η απασχόληση και το σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιείται χωρίς μισθολογική προσαρμογή. Είναι μερικές μόνο από τις βασικές αλλαγές που πρόκειται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση. Κορυφαία αλλαγή, αναμένεται να είναι το δικαίωμα υπογραφής ατομικής σύμβασης που θα «ρυθμίζει» το χρόνο εργασίας του κάθε εργαζόμενου. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα μέτρο που οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου, αφού θα μπορεί ο εργοδότης να πιέσει τον εργαζόμενο για περισσότερες ώρες δουλειάς σε χρονικές περιόδους που θα υπάρχει η σχετική ανάγκη, με την «υπόσχεση» της μελλοντικής μείωσης των ωρών απασχόλησης. Ουσιαστικά με την χρήση των ατομικών συμβάσεων εργασίας καταργούνται εμμέσως πλην σαφώς, οι συμφωνίες με συλλογικές διαπραγματεύσεις, άρα στο εξής οι εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται κατά μόνας βασικές συνιστώσες των όρων εργασίας τους. Έτσι, γενικεύεται η ελαστική και κατά συνέπεια, η φθηνή εργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυσμενή θέση που θα βρίσκονται στο εξής όλοι οι εργαζόμενοι…
Την ίδια στιγμή, θεσπίζεται η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση ακόμα και τα Σαββατοκύριακα! Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται και οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό πεδίο, όπου με την «επίφαση» του εκσυγχρονισμού ενός νόμου που υφίσταται εδώ και 39 χρόνια (1264/82) θα περιορίζονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ περιορίζεται και το δικαίωμα στην απεργία.
Αντιδρώντας στις προθέσεις της Κυβέρνησης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κάνει λόγο για «εργασιακό οδοστρωτήρα που είναι η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ.Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση. Η επίθεση στους εργαζομένους προβλέπεται συνδυασμένη και πολυμέτωπη, στο ωράριο, στις αμοιβές, στη συλλογική διαπραγμάτευση και στην συνδικαλιστική τους έκφραση και δράση.»
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «η κυβέρνηση ότι θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.»
Παρέμβαση στο θέμα έγινε και από το ΚΙΝΑΛ που κάνει λόγο για «κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες. Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές.»