Αλλαγές στο πεδίο της Επαγγελματικής Ασφάλισης (β’ πυλώνας) ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς διαπιστώνεται πως, σχεδόν ένα έτος μετά την ψήφιση το τελευταίου Ασφαλιστικού Νόμου, δεν υπάρχει η αναπτυξιακή προοπτική που αναμενόταν.
Το θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου και, οι όποιες παρεμβάσεις, αναμένεται να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους απασχόλησης, που εκτιμάται ότι θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, το αργότερο έως τον Φεβρουάριο.
Έτσι και αλλιώς, στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς οι διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στον περσινό νόμο (ν.5078/23), μάλλον δεν βοήθησαν την πορεία του κλάδου. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αφορά στην φορολογική εξομείωση των ΤΕΑ με τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια των Ιδιωτικών Εταιριών. Εκεί, υπάρχουν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις και έχουν οδηγήσει πέντε Ταμεία, ώστε να καταθέσουν σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Alpha Bank, Union Eurobank, Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης – ΕΛΕΤΕΑ, ΤΕΑ Υπουργείου Οικονομικών, ΤΕΑ Οικονομολόγων, ΤΕΑ Αστυνομικών – Πυροσβεστών – Λιμενικών).
Διαφωνίες όμως έχουν εκφραστεί και ως προς το πλαφόν που έχει θεσμοθετηθεί (20%) για το ανώτατο ποσό του ακαθάριστου εισοδήματος ενός εργαζόμενου από μισθωτή εργασία, που μπορεί να αποτελεί εισφορά σε κάποιο ΤΕΑ. Υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων σε διάφορους τομείς, (πχ ναυτιλία), οι οποίοι κατέθεταν, πριν από την εφαρμογή της σχετικής διάταξης, ποσά αισθητά υψηλότερα από το συγκεκριμένο πλαφόν. Τώρα κάτι τέτοιο δημιουργεί περιορισμούς και διαπιστώνεται ότι λειτουργεί ως επενδυτικό αντικίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΤΕΑ.