Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Έρχεται «ατομικός κουμπαράς» στις επικουρικές συντάξεις – Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο θα φέρει το νέο έτος στην επικουρική ασφάλιση. Οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, συνιστούν μια κορυφαίου μεγέθους μεταρρύθμιση, αφού στο εξής το  σύστημα επικούρησης θα γίνει πλήρως κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι ασφαλισμένοι, σε ηλικία ή ακόμα και σε έτη, θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν «ατομικό κουμπαρά», βάσει του οποίου θα προσβλέπουν στην ανάλογη επικουρική σύνταξη, στη λήξη του εργασιακού τους βίου.

Ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου έδωσε χθες Τετάρτη το στίγμα αυτής της κεφαλαιώδους μεταρρύθμισης. Μιλώντας, στο διαδικτιακό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, η Ελλάδα Μετά την Πανδημία, ο κ. Τσακλόγλου περιέγραψε σε αδρές γραμμές, πώς θα είναι το νέο μοντέλο επικούρησης στην Ελλάδα. Μίλησε για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των σημερινών συνταξιούχων. Βέβαια, παραδέχτηκε ότι το «κόστος μετάβασης», δηλαδή η μεταφορά από το ένα σύστημα (διανεμητικό) στο άλλο (κεφαλαιοποιητικό), αποτελεί τον «γρίφο» που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση.

Από τις μελέτες που έχουν γίνει έως τώρα φαίνεται ότι για την πρώτη δεκαετία η επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Συνολικά όμως, η μεταρρύθμιση που θα έχει «χρονικό ορίζοντα» τουλάχιστον 30 έτη, αναμένεται να κοστίσει από 40 έως 56 δισ. ευρώ! Αιτία είναι ότι, όσο θα προχωρούν τα έτη, τόσο θα λιγοστεύουν εκείνοι που θα καταβάλλουν εισφορές και τόσο θα αυξάνονται εκείνοι που θα επιλέγουν τη λύση του «ατομικού κουμπαρά». Την ίδια στιγμή όμως θα αυξάνονται και όσοι θα συνταξιοδοτούνται και θα πρέπει να λάβουν κανονικά την επικουρική τους σύνταξη, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες εισφορές, το έσοδο δηλαδή, για να τους στηρίξει…

Ο κ. Τσακλόγλου πιστεύει ότι το «κόστος μετάβασης» θα μπορέσει να καλυφθεί αφενός με επενδύσεις, αφού τα κονδύλια που θα εισφέρουν στο σύστημα οι νέοι ασφαλισμένοι μέσω του «κουμπαρά τους» θα είναι τεράστια. Κονδύλια που θα διαχειρίζεται επενδυτικά, ένας  νέος δημόσιος φορέας που θα συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Αφήνει όμως ένα «παράθυρο» να προκύψουν κεφάλαια για να καλυφθεί το κόστος της μεταρρύθμισης από την αξιοποίηση αποθεματικών που έχει ήδη το Ασφαλιστικό Σύστημα στη διάθεσή του. Πρακτικά αυτό σημαίνει να «σπάσει» ο «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ που έχει αυτή την στιγμή, περισσότερα από 10 δισ. ευρώ προς χρήση. Βέβαια ο συγκεκριμένος «κουμπαράς» δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη από το ίδιο το Ασφαλιστικό Σύστημα και όχι για να καλύψει τυχόν «μαύρες τρύπες» που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ