Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
25.5 C
Athens

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Παρέμβαση υπέρ 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο – Εν αναμονή και οι συνταξιούχοι

Μείζον θέμα επαναφοράς των δώρων σε όλο το Δημόσιο Τομέα, θέτει επίσημα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «ανοίγοντας την όρεξη», για ανάλογη επιστροφή των εν λόγω παροχών και προς τους συνταξιούχους. Οι περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και αντίστοιχα της 13ης και 14ης σύνταξης, είχαν ληφθεί κατά την μνημονιακή περίοδο. Τώρα όμως, η Ένωση επισημαίνει «ότι ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας» δεν υφίσταται, αφού η χώρα έχει εισέλθει στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή περίοδο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε εγγράφως στον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Αντιπρόεδρο της Ένωσης, Χαράλαμπο Σεβαστίδη και στον υφυπουργό Οικονομικών για το ίδιο θέμα. Όπως επισημάνθηκε αρμοδίως, «ο θεσμός των δώρων, που εξακολουθεί να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ζωντανός και στον δημόσιο. Αντικατοπτρίζει υπερεκατονταετείς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Το αίτημά μας είναι δίκαιο και απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική στήριξή του». Για το λόγο αυτό η  Ένωση ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.

Όλα αυτά ενώ επίκειται η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), από την οποία θα ξεκαθαρίσει εάν θα λάβουν αναδρομικά ποσά οι συνταξιούχοι, για τις περικοπές που υπέστησαν στις επικουρικές συντάξεις τους, αλλά και για την κατάργηση δώρων, κύριας και επικουρικής σύνταξης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν περιοριστεί από τη δικαστική εξουσία στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Οι αγωγές που έχουν γίνει αφορούν περίπου 370.000 συνταξιούχους και η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η πρωτοβουλία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη δημοσιονομική επιβάρυνση που θα υποστεί το Κρατικό Ταμείο, στην περίπτωση που επανέλθει το προ μνημονίων, καθεστώς καταβολής 13ου και 14ου μισθού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η εκτίμηση συνδικαλιστικών στελεχών της ΑΔΕΔΥ,  είναι ότι το κόστος θα ανέλθει στα 1,2 δισ. ευρώ, ετησίως. Άλλα 250 εκατ. ευρώ ετησίως, προκύπτουν λόγω της διεκδίκησης της ΑΔΕΔΥ, που έχει καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, διεκδικώντας τα ποσά που προκύπτουν από την «παγωμένη» μισθολογική διετία (2016 – 2017).

Την ίδια στιγμή, οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει αγωγή κατά του Δημοσίου, διεκδικώντας τα ποσά που θεωρούν ότι τους αναλογούν, λόγω περικοπής δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και εξαιτίας μειώσεων στις επικουρικές, εάν δικαιωθούν θα στοιχίσουν περίπου άλλα 750 εκατ. ευρώ, ώστε να εξοφληθούν από τον ΕΦΚΑ. Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, αποτελεί ζητούμενο εάν υπάρξει θετική έκβαση στις αγωγές των συνταξιούχων, αν θα επεκταθεί στο σύνολό τους. Στη δεύτερη περίπτωση, μια σχετική πολιτική απόφαση, θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση στα Δημόσια Οικονομικά, που ανέρχεται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ