Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Άνω – κάτω η αγορά εργασίας παρά την χρήση Ψηφιακής Κάρτας

Σχεδόν μία στις πέντε παραβάσεις που καταγράφηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας τον Σεπτέμβριο, αφορούσε κακή χρήση της Ψηφιακής Κάρτας. Ως συνέπεια, επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι, είτε χάνοντας δεδουλευμένες υπερωρίες είτε αναγκαζόμενοι να εργάζονται περισσότερο από το νόμιμο, στα κρυφά.

Ουσιαστικά, από τις 980 κυρώσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις κατά το συγκεκριμένο μήνα, οι 184 (ποσοστό 18,77%) σχετίζονται με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχουν προστεθεί στην εν λόγω διαδικασία και οι χιλιάδες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα παραμένει με αμείωτη ένταση. Άλλωστε είναι ο τρίτος σερί μήνας,  όπου οι ανωτέρω εταιρίες έχουν αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργούν με απόλυτη καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης, για κάθε εργαζόμενο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ανάλογη εικόνα επικρατεί συνολικά στο τρέχον έτος, σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει στο εννεάμηνο (Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου). Έτσι, διαπιστώνεται πως από τις 9.247 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που εντόπισαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ), οι 1.531 προέκυψαν λόγω Ψηφιακής Κάρτας (ποσοστό 16,55%).

Σε επίπεδο επιβολής προστίμων, μόνο τον Σεπτέμβριο, οι παραβάτες των διατάξεων περί εργασιακών σχέσεων, κλήθηκαν να καταβάλλουν 3.361.168 ευρώ. Από αυτά, τα 499.800 ευρώ (ποσοστό 14,86%) προήλθαν από την Ψηφιακή Κάρτα. Στο εννεάμηνο, αντίστοιχα, για τις ίδιες παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 29.269.880 ευρώ. Από αυτά, τα 4.065.490 ευρώ, προήλθαν από τον εντοπισμό παραβάσεων στην χρήση της Ψηφιακής Κάρτας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι συνολικό το πρόβλημα, στην ομαλή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων. Παρά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, για υπερβάσεις ωραρίων, απόκρυψη υπερωριών (Πίνακες Προσωπικού) και αδήλωτη εργασία, μόνο τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 617 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.020.740 ευρώ. Σε σχέση με το σύνολο των αντίστοιχων κυρώσεων για τα εργασιακά, αντιστοιχούν στο 62,95% των παραβάσεων και στο 74,74% των προστίμων που επιβλήθηκαν!

Στο εννεάμηνο η εικόνα της αγοράς εργασίας, διαφοροποιείται ελάχιστα. Ακριβέστερα, από τους δειγματοληπτικούς, όσο και στοχευμένους ελέγχους που διενήργησαν τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει πως για τις εργασιακές σχέσεις εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 5.389 παραβάσεις (ποσοστό 58,2%), ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 21.548.540 ευρώ (ποσοστό 73,62%).

Αν προστεθούν οι έλεγχοι που διενήργησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές της ΑΑΕΕ, αλλά και εκείνοι που αφορούσαν ειδικά την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας,  προκύπτει ότι ανέρχονται σε 6.311, συνολικά. Από αυτούς, τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκαν 1.417 πρόστιμα, ύψους 3.361.168 ευρώ.

Αντίστοιχα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 57.741 έλεγχοι,  πανελλαδικά. Από αυτούς, προέκυψαν 13.102 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 35.123.245 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει ανακοινωθεί πως εντάσσονται στο μοντέλο της Ψηφιακής Κάρτας, που καταγράφει σε «πραγματικό χρόνο» την ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων στους χώρους απασχόλησης, οι κλάδοι του τουρισμού και  της εστίασης. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, που στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2025, δηλαδή πριν από την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν. Τότε, θα διπλασιαστούν οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν υπό το καθεστώς Ψηφιακής Κάρτας και από τους περίπου 750.000 που είναι σήμερα, θα ανέλθουν στο 1, 5 εκατ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ