Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
19.7 C
Athens

«Άνθρακες ο θησαυρός»: Αναδρομικά την Τετάρτη σε μόλις 133.692 παλαιούς συνταξιούχους

Ελάχιστοι θα είναι οι «τυχεροί» συνταξιούχοι που θα λάβουν «ψίχουλα» ως αναδρομικά την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο e-ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι μετά την ολοκλήρωση της β’ διαδικασίας επανυπολογισμού, οι δικαιούχοι ανήλθαν σε 133.692, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 7,42% του συνόλου. Επίσης, όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά διετίας, που ανέρχονται, κατά μέσο όρο, στο ποσό των… 195 ευρώ, δηλαδή «ψίχουλα»…

Η διαδικασία του επανυπολογισμού που ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ αφορούσε πάνω από 1,8 εκατ. «παλαιούς» συνταξιούχους. «Βαφτίστηκαν» έτσι, επειδή είχαν υποβάλλει την αίτηση συνταξιοδότησής τους, πριν από την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του διαβόητου πια «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016).

Κατά την εμβόλιμη πληρωμή της Τετάρτης, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. ευρώ. Ο  μέσος όρος των αναδρομικών θα κυμανθεί στα επίπεδα των 195 ευρώ, αφού έχει ήδη πραγματοποιηθεί και 20% παρακράτηση φόρου. Πάντως, από τον επανυπολογισμό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις που θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα. Με βάση τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

Στον ΕΦΚΑ παραδέχονται πια και επίσημα ότι υπάρχουν άλλες 215.000 περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων, όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του Φορέα «δικαιώνει» το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), που όλο αυτό το διάστημα μιλάει για λάθη που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό και για εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν «μία προς μία».

Από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr:

Α) Σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,

Β) σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία,

Γ) αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους.

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.

Για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω τρεις προϋποθέσεις:

-Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

-Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (οι μετά το Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου),

-Τρίτον, να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Τις τρεις προϋποθέσεις καλύπτουν σωρευτικά οι παραπάνω 133.692 συνταξιούχοι από το 1,8 περίπου εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα, 520.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και για αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016 άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020. Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις (τέλος Οκτωβρίου) και αναδρομικά (στις 29 Σεπτεμβρίου) καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ