Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
21.2 C
Athens

Άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς εργαζόμενους – Τροπολογία στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

Άδεια διαμονής θα αποκτούν εφεξής οι μετανάστες που θα αποδεικνύεται ότι εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται αναλυτικά σε τροπολογία που κατατέθηκε στο μίνι Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο. Βέβαια, η συγκεκριμένη πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούνται μαζικά χιλιάδες λαθρομετανάστες!

Υπολογίζεται ότι από τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 30.000 αλλοδαποί, με τους 25.000 εξ αυτών να προέρχονται από την Ουκρανία. Επίσης, η τροπολογία στοχεύει να βάλει ανάχωμα στην φυγή αλλοδαπών από την Ελλάδα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κύρια προς την Ιταλία και προς την Ισπανία, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εξίσου ευνοϊκές διατάξεις που ρυθμίζουν τα εργασιακά τους ζητήματα. Εντοπίστηκε ότι έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας που υπήρχε ως προς την άδεια διαμονής και ως προς την σταθερή εργασία, χιλιάδες αλλοδαποί προερχόμενοι από την Αλβανία, με συνέπεια να υπάρχουν σημαντικά κενά, στις εργασίες αγροτικής γης.

Η τροπολογία ορίζει αυστηρές ποινές για τους εργοδότες που δεν θα επιλέξουν την οδό της πρόσληψης για αλλοδαπούς εργαζόμενους και θα προτιμήσουν να τους έχουν αδήλωτους, στη «μαύρη» απασχόληση. Θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά περίπτωση. Μάλιστα, αν διαπιστωθεί ότι οι αλλοδαποί γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για άλλους σκοπούς (πχ πορνεία), τότε το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται και υπό προϋποθέσεις (πχ ανήλικος), μπορεί να ανέλθει έως και τα 50.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Για να δοθεί η άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:

  • Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν προσφορά από τον εργοδότη τους για να απασχοληθούν στην Ελλάδα, με όρους εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου.
  • Να αποδεικνύουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται με τους ίδιους όρους.
  • Να διαμένουν στην Ελλάδα έως την 30η Νοεμβρίου 2023.
  • Να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα.
  • Να έχουν συμπληρώσει το λιγότερο τρία συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Ο συγκεκριμένος χρόνος διαμονής θα μπορεί να επιβεβαιώνεται από δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας (πχ διαβατήριο, εισαγωγή σε νοσοκομείο, τραπεζικό έμβασμα, ύπαρξη λογαριασμού κοινής ωφέλειας).

Εκτιμάται ότι μέσω αυτής της ρύθμισης θα περιοριστούν φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργαζόμενων και ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η διαδικασία της καταγραφής τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ