6
Οκτ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΝΟΜΟΣ

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΜΕΓΑΛΗ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ10:21 |
Στο σκαμνί ο νόμος Κατρούγκαλου - Μεγάλη διαδήλωση συνταξιούχων έξω από το ΣτΕ

Με κεντρικά συνθήματα «κάτω τα χέρια από τις συντάξεις» και «κάτω ο νόμος Κατρούγκαλου» χιλιάδες συνταξιούχοι μετείχαν το πρωί της Παρασκευής σε μεγάλη διαδήλωση έξω από το ΣτΕ όπου έγινε η συζήτηση των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου.


Συνολικά έγιναν στο ΣτΕ 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει φορείς και οργανώσεις πολιτών μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, κ.λπ, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ο ασφαλιστικός νόμος ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στην πρώτη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ζητούν να καταργηθούν και οι υπουργικές αποφάσεις: για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017, για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ., για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.

Στο μεταξύ συνταξιούχοι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και άλλων συνταξιουχικών οργανώσεων πήραν μέρος σε μεγάλη συγκέντρωση το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας(Πανεπιστημίου), στην ολομέλεια του οποίου συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης από τις συνταξιουχικές οργανώσεις του νόμου 4387/2016 του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Η κινητοποίηση έγινε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών-ΟΤΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ και Θυγατρικών Εταιρειών και στηρίζεται από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Όπως επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ, ήδη με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι αφού ο νόμος Κατρούγκαλου - με τα 22 ψαλίδια - έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις. 

Δραματικές είναι οι μειώσεις στις επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, στο ΕΚΑΣ , στα εφάπαξ, στα μερίσματα κ.α. Οι μειώσεις στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνονται έως και 30%.

Όπως προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος πλέον, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016. 

Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόνο 11,55% επί των αποδοχών για τα 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή για μέσες αποδοχές 400 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη είναι 46,20 ευρώ, για 500 ευρώ είναι 57,75 ευρώ και για 600 ευρώ είναι 69,30 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η εθνική σύνταξη ανέρχεται σε 384 ευρώ μηνιαίως μόνο εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών. Για τα 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα 46,20 ευρώ (για τις αποδοχές των 400 ευρώ) και μας δίνουν τελικό ποσό σύνταξης της τάξης των 391,80 ευρώ. 

Αντίστοιχα, με μισθό 500 ευρώ η σύνταξη που θα πάρει ο δικαιούχος ανέρχεται σε 403,35 ευρώ, ενώ φτάνει στα 414,90 ευρώ όταν ο μισθός είναι της τάξης των 600 ευρώ. Σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από τα 67), τα παραπάνω ποσά περιορίζονται στα 288,12 ευρώ για μισθό 400 ευρώ, στα 299,67 ευρώ για μισθό 500 ευρώ και στα 311,22 ευρώ για αποδοχές 600 ευρώ.

Ως γνωστόν οι συνταξιούχοι - εκτός από τις μεγάλες περικοπές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου - θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του EKAΣ.

Στο μεταξύ άκαρπη  ήταν η συνάντηση της αντιπροσωπείας συνταξιούχων με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο.

Ο υφυπουργός απάντησε αρνητικά στο αίτημά τους για πάγωμα του επαναϋπολογισμού των συντάξεων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο οπότε και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, in.gr
<< Επιστροφη