Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
12.4 C
Athens

Manpower: Καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες «διασώζουν» το θετικό πρόσημο (+7%) στις προοπτικές απασχόλησης

Καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες «διασώζουν» τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, καθώς οι εργοδότες σε αυτούς τους κλάδους εκτιμούν σε μεγάλο ποσοστό (25%), ότι θα πραγματοποιήσουν προσλήψεις.

Συνολικά, η έρευνα της Manpower για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δείχνει πως οι προοπτικές απασχόλησης βρίσκονται στο 7%, αμετάβλητες σε σχέση με πέρσι, αλλά μειωμένες κατά πέντε μονάδες συγκριτικά με το προηγούμενο, α’ τρίμηνο της χρονιάς. Τα καταναλωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες, όμως, καταγράφουν την πιο θετική επίδοση, των τελευταίων 17 ετών, όπου πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα.

Από τους υπόλοιπους κλάδους, ξεχωρίζει η Πληροφορική με 24%, ένας τομέας όμως, που μπορεί να σημείωσε άνοδο κατά 13 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ταυτόχρονα κατέγραψε κατακόρυφη πτώση 19 μονάδων, εάν η σύγκριση γίνει με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα (20%), αλλά και υγεία και βιοεπιστήμες (19%), είναι οι άλλοι δύο κλάδοι που κινούνται με έντονα θετικό πρόσημο, στηρίζοντας τις προοπτικές απασχόλησης του φετινού β’ τριμήνου. Ο τομέας των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθερότητα, καθώς παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2024, ενώ αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες, συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2025. Ακόμα καλύτερη εικόνα, καταγράφει ο τομέας της υγείας και των βιοεπιστημών, καθώς κινείται αυξητικά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 17% που είχε προκύψει το β’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς, αλλά και κατά πέντε μονάδες, συγκριτικά με το 14% του α’ τριμήνου, φέτος.

Στον αντίποδα, έντονα αρνητικά, κινούνται η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (-32%), καθώς και οι υπηρεσίες επικοινωνίας (-38%).

Ο κλάδος της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που ανακύπτουν από την έρευνα της Manpower, βρίσκεται σε έντονα καθοδική πορεία, ως προς τις προοπτικές απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι προκύπτει απώλεια 32 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την απόλυτη σταθερότητα (0%) που είχε καταγραφεί πέρσι, κατά το αντίστοιχο τρίμηνο. Όμως, διαπιστώνεται μείωση τριών μονάδων, συγκριτικά με το -29% του α’ τριμήνου του 2025.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στις υπηρεσίες επικοινωνίας. Το -38% του β’ τριμήνου της φετινής χρονιάς, έχει απόσταση 63 μονάδων, σε σχέση με το +25% που είχε προκύψει πριν από ένα έτος. Έχει όμως και μεγαλύτερη απόσταση 73 μονάδων, εάν η σύγκριση γίνει με το +35% του α’ τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Το 28% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησε ότι θα πραγματοποιήσει προσλήψεις κατά το β’ τρίμηνο του 2025. Ωστόσο, οι περισσότερες (51%), εκτιμούν ότι δεν θα προκύψει κάποια αλλαγή στο προσωπικό, ενώ το 17% προβλέπει μείωση. Ανά μέγεθος εταιρίας, ανεξάρτητα από τον κλάδο αναφοράς, οι πιο θετικές προοπτικές απασχόλησης (+18%), εντοπίζονται σε όσες έχουν 50 – 249 εργαζόμενους. Ακολουθούν οι εταιρίες με 250 – 499 εργαζόμενους (+13%), αλλά και οι πιο μικρές (σε μέγεθος) επιχειρήσεις με 10 – 49 εργαζόμενους (+10%). Η μοναδική κατηγορία με αρνητικό πρόσημο (-5%) είναι εκείνη των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή όσων έχουν πάνω από 5.000 εργαζόμενους.

Η ανάπτυξη της εταιρίας (38%), θα οδηγήσει κατά κύριο λόγο σε νέες προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο, φέτος. Ακολουθούν ως βασικότερες αιτίες η αναπλήρωση ρόλων λόγω αποχώρησης εργαζομένων (28%) και τα συγκεκριμένα έργα ή προσωρινές ενέργειες που χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό (23%).

Αντίθετα, η εκτίμηση για μείωση προσωπικού προκύπτει κυρίως λόγω της αναδιοργάνωσης μιας εταιρίας (31%). Έπονται οι οικονομικές προκλήσεις (27%) που επηρεάζουν αρνητικά την στελέχωση μιας επιχείρησης, όπως επίσης και οι αλλαγές σε συγκεκριμένες δεξιότητες (24%) που οδηγούν σε μείωση της ανάγκης για να υπάρχουν ορισμένοι ρόλοι, εντός μιας εταιρίας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ