Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Παρέμβαση για τις παράνομες και καταχρηστικές απεργίες στο εργασιακό νομοσχέδιο

Ειδική παρέμβαση για να αποτρέπεται εφεξής να πραγματοποιούνται οι απεργίες που έχουν βγει παράνομες και καταχρηστικές, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για να εντάξει στο σχετικό νομοσχέδιο. Εκτιμάται ότι έως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου στη Βουλή, προς ψήφιση. Στόχος είναι την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, να ενταχθεί το σχέδιο νόμου στην αρμόδια Επιτροπή, για να ξεκινήσει η σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να ενσωματωθούν οι όποιες αλλαγές έχει αποφασιστεί να γίνουν, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη Βουλή, στην τελική του μορφή και να μην χρειαστούν ουσιαστικές προσθήκες-παρεμβάσεις-τροποποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, επίκειται παρέμβαση και στο πεδίο της επαναπροκήρυξης της απεργίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προ ημερών, , με αφορμή την στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Μετρό την περασμένη Πέμπτη. Τότε, αρχικά το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε καταχρηστική την κινητοποίηση. Όμως λίγο αργότερα ήρθε ένα άλλο, δευτεροβάθμιο Σωματείο, το ΕΚΑ, να την επαναπροκηρύξει και έτσι, να πετύχει ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να παρέμβει και σε αυτό το πεδίο, ώστε ούτε το δικαίωμα της προκήρυξης απεργίας ή στάσης εργασίας «σε δεύτερο χρόνο» να μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Ο αρμόδιος υπουργός,  Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε τη συγκεκριμένη παρέμβαση, με τηλεοπτική του συνέντευξη (Ant1) και τώρα το επιτελείο των συμβούλων του, ολοκληρώνει τη διαδικασία της νέας διάταξης-προσθήκη στο πεδίο των απεργιών. Άλλωστε το σκέλος των παρεμβάσεων στον συνδικαλιστικό-απεργιακό τομέα, είναι έτσι και αλλιώς πολύ μεγάλο, με μετατροπές που αλλάζουν άρδην το σκηνικό στα συνδικάτα.

Γενική απεργία στις 10 Ιουνίου

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να αντεπιτεθούν. Έτσι, η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Ιουνίου. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να συμπαρασύρει μαζί της και τα υπόλοιπα συνδικάτα, που είχαν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή μεθαύριο 3 Ιουνίου. Αργά χθες το απόγευμα, το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσαν μεταφορά των κινητοποιήσεών τους για τις 10 Ιουνίου, μαζί με τη ΓΣΕΕ!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανωτέρω ημερομηνία, η 10η Ιουνίου, αυτόματα μετατρέπεται σε «μητέρα των μαχών», καθώς θα πραγματοποιηθεί Γενική Απεργία, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για ένα σκληρό μπρά ντε φερ της Κυβέρνησης με τα συνδικάτα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί εν πολλοίς και η πορεία του εργασιακού νομοσχεδίου, που εκείνες τις μέρες θα ετοιμάζεται να ψηφιστεί στη Βουλή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ