Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

ΤΕΚΑ: «Έσπασε το φράγμα» των 172.000 ασφαλισμένων – Πότε ξεκινούν οι επενδύσεις κεφαλαίων από τις εισφορές

 Ξεπέρασαν τους 172.000 οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που διανύει μόλις το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, ενώ υπερέβησαν τους 77.000 οι εργοδότες που πλέον έχουν εγγραφεί σε αυτό.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο νεοσύστατο Ταμείο έχουν κιόλας σωρευθεί κεφάλαια ύψους 37 εκατ.  ευρώ, από τις μηνιαίες εισφορές των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΚΑ εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις. Αφορά νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και όσους προαιρετικά το επιλέξουν και είναι έως 35 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά σχετική δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου 2023 στην ψηφιακή πλατφόρμα (be.teka.gov.gr).

Επίσης, στο ΤΕΚΑ μπορούν πλέον να υπαχθούν και ασφαλισμένοι που εργάζονται σε κλάδους όπου δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.ά.), εφόσον είναι κάτω των 36 ετών.

Οι ασφαλισμένοι, θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του «ατομικού κουμπαρά» τους, μέσω της σχετικής εφαρμογής (myTEKA). Εκεί με μια ματιά οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ίδιοι και οι εργοδότες τους, καθώς και για την απόδοση των επενδύσεων των εισφορών τους.

Από το 2025 και μετά, το ΤΕΚΑ θα εισέλθει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων, όπου οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το επενδυτικό τους προφίλ. Υπολογίζεται πως έως το 2050 το ΤΕΚΑ θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 56 δισ. ευρώ. Όμως την ίδια στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει δυσανάλογη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους μετάβασης από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ουσιαστικά, εφεξής οι επικουρικές συντάξεις θα καταβάλλονται από το Δημόσιο Ταμείο και όχι από τις εισφορές των εν ενεργεία εργαζομένων – ασφαλισμένων.

Νωρίτερα σήμερα εξάλλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΤΕΚΑ υπό τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του Ταμείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης, ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου, Κίμων Βολίκας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Αλλαμάνης, Άγις Δήγκας, Μαρίκα Λάμπρου, Μίνος Μωυσής και Πλάτων Τήνιος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ