Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

ΣτΕ: Αναμονή 1,5 χρόνο για τα αναδρομικά – Θετικές αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο

H απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και σε δώρα και επιδόματα, κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθυστερεί εδώ και 1,5 χρόνο! Η δίκη πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021 και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Πρόκειται για μια απόφαση που θα κρίνει ξανά, εάν πρέπει χορηγηθούν αναδρομικά ποσά στους συνταξιούχους, από τις ανωτέρω περικοπές. Αφορά σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων και η καθυστέρησή της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύθηκαν άλλες τέσσερις αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που επιβάλλουν στον ΕΦΚΑ να καταβάλλει τα δώρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), έντοκα και αναδρομικά. Ασφαλώς και αυτές οι αποφάσεις αποτελούν… προπομπό για ανάλογη θετική έκβαση της δίκης του ΣτΕ.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΦΚΑ «τρέχει» την έκδοση των λεγόμενων «συντάξεων εμπιστοσύνης». Πρόκειται για όσες αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πριν από την 31η Μαρτίου 2022 και εκδίδονται με fast track διαδικασία. Παρά τα λάθη που έχουν εντοπιστεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  εκτιμάται  ότι θα απονεμηθούν περίπου 60.000 τέτοιες συντάξεις, έως το τέλος του καλοκαιριού.

Όμως υπάρχουν άλλοι 85.000 συνταξιούχοι που για άλλον ένα μήνα, μάταια περιμένουν να ξεκινήσει η διαδικασία της χορήγησης της προσαύξησης που δικαιούνται στις συντάξεις τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει μπλοκάρει στην λειτουργία του σχετικού λογισμικού, με τελευταίες πληροφορίες να θέλουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Από την έναρξη της διαδικασίας, θα προκύψουν και αναδρομικά ποσά, καθώς υπάρχουν δικαιούχοι από  τον Μάιο του 2016, που αναμένουν τα λάβουν τις προσαυξήσεις που τους αναλογούν. Ήδη στον ΕΦΚΑ γνωρίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που τους οφείλονται ποσά άνω των 30.000 ευρώ, λόγω παράλληλης ασφάλισης…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ