Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.4 C
Athens

Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων – Τι θα γίνει με το… δώρο Πάσχα

Παρά το γεγονός ότι κοντεύει να ολοκληρωθεί το 1/3 του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ακόμα ψάχνει να βρει πώς θα καταβάλλει το… δώρο Πάσχα! Πρόκειται για την εκκρεμότητα που υπάρχει από τον Ιούλιο και αφορά την κάλυψη από την Πολιτεία του μέρους εκείνου του δώρου, που αντιστοιχεί στις ημέρες που τέθηκαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σε αναστολή σύμβασης, ελέω καταπολέμησης της πανδημίας.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θέλουν η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα, προς τις επιχειρήσεις, να πραγματοποιείται το β’ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων συνεχίζεται με στόχο να έχει ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Άλλωστε είχαν βρεθεί 150 «κραυγαλέες» περιπτώσεις, όπου από τα στοιχεία που είχαν υποβάλλει οι επιχειρήσεις, ζητούσαν υπέρογκα ποσά ως επιστροφή δώρου Πάσχα, από την Πολιτεία. Η πλέον χαρακτηριστική εξ αυτών ήταν μία περίπτωση ατομικής επιχείρησης, που διεκδικούσε ως επιστροφή ένα ποσό άνω του 1,5 εκατ. ευρώ!

 

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τον τρόπο που θα γίνει έγκαιρα η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, σε όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης. Υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τις 300.000 οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε αυτή την κατηγορία. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει, σύμφωνα με σχετική διάταξη που έχει καταθέσει σε σχέδιο νόμου που βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή, ώστε για την περίοδο που ο καθένας εξ αυτών βρέθηκε ή βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, να λάβει το ποσό που του αναλογεί. Ένα ποσό βέβαια, που στο σύνολό του, μαζί με ότι θα χορηγηθεί από τον εργοδότη για τις ημέρες εργασίας, θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές…

 

Ακόμα και έτσι όμως, θα πρέπει η Πολιτεία, που αναλαμβάνει το κόστος της καταβολής του δώρου Χριστουγέννων σε σχέση με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και όχι σε σχέση με τον ονομαστικό μισθό, να πληρώσει έγκαιρα το μερίδιο που της αναλογεί.

 

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θέλουν η εν λόγω καταβολή να πραγματοποιείται έως τις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία που ισχύει για την αγορά εργασίας, συνολικά. Εκτιμάται ότι η επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία, θα ανέλθει στα 611,45 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 480 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους μισθωτούς και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά ταμεία, ως εισφορές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ