Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Το ΣτΕ «άναψε πράσινο» για ένταξη δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, δεν κατάφεραν να πείσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στη διαμάχη τους με το υπουργείο Εργασίας για το «καυτό» θέμα της απονομής των συντάξεων. Έτσι, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου «άναψε πράσινο» για ένταξη των δικηγόρων και των λογιστών στην εν λόγω διαδικασία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που έγιναν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν υποβληθεί κατά της υπουργικής απόφασης, που καθόριζε, μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις, τους κανόνες και τη διαδικασία για την πιστοποίηση επαγγελματιών (δικηγόρων και λογιστών) από τον ιδιωτικό τομέα, στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αντισυνταγματικότητας της υπουργικής απόφασης, που είχε επικαλεστεί η πλευρά των εργαζομένων. Αντίθετα, κρίθηκε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, συνηγορούν ώστε να ενταχθούν οι δικηγόροι και οι λογιστές σε αυτή τη διαδικασία.

Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση πάντως, πρόκειται να δοθεί στις 3 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί να εκδικαστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας. Από αυτή την απόφαση, θα κριθεί οριστικά εάν θα επιτραπεί σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές να ενταχθούν στη διαδικασία ή όχι.

Πάντως, ήδη ο ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση 179 εξ αυτών, μέσω εξετάσεων και ετοιμάζει και τη β’ φάση επιμόρφωσης που θα εκκινήσει την Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ