Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και το 2023

Μέτρο ελάφρυνσης των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, θεωρεί η Κυβέρνηση ότι αποτελούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα άλλο ένα έτος. Έτσι, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα εξισορροπήσει κάπως η αυξημένη δαπάνη που θα προκύψει το 2023 για τον ιδιωτικό τομέα, λόγω της δεδομένης αύξησης του κατώτατου μισθού, στα 751 ευρώ, που προτίθεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι εισφορές που εξετάζεται να διατηρηθούν μειωμένες, είναι όσες δεν επιδρούν στο ποσό της σύνταξης του εργαζόμενου, όταν ολοκληρωθεί ο εργασιακός του βίος. Κυρίως πρόκειται για εισφορές που εισπράττει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ) και εκεί γίνεται έλεγχος ώστε να διατηρηθεί η μείωση και να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ήδη πάντως, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει την τελευταία τριετία κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Απομένουν 0,6 πμ, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της περικοπής κατά 5 μονάδες, όπως ήταν η αρχική κυβερνητική δέσμευση.

Για να διατηρηθούν μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές, όμως, πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς η τωρινή μείωση ισχύει έως το τέλος του 2022.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζονται για την επανέναρξη της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού. Από το βήμα της ΔΕΘ, είναι πιθανό να γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό. Άλλωστε η επαναφορά των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα, στα 751 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν το 2011 πριν από την έλευση των μνημονίων, έχει και σημειολογικό, εκτός από ουσιαστικό χαρακτήρα. Η διαδικασία πρόσκλησης των κοινωνικών εταίρων να επιδώσουν τις γνωμοδοτήσεις τους επί του θέματος, καθώς και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων (ΤτΕ, Ινστιτούτα Εργασίας εργοδοτών και εργαζομένων), θα κινηθεί τάχιστα έτσι ώστε η τελική απόφαση για τις αυξήσεις να γίνει γνωστή ακόμα και στις αρχές της νέας χρονιάς. Με δεδομένο ότι το Μαξίμου επιμένει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, άρα την ερχόμενη Άνοιξη, είναι ξεκάθαρο ότι οι κατώτατες αποδοχές πρέπει να έχουν ρυθμιστεί νωρίτερα και να έχουν γίνει αισθητές οι αυξήσεις, στους 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά τουλάχιστον 200.000, καθώς η όποια αύξηση, θα έχει ανάλογη θετική επίδραση και στα επιδόματα που καταβάλλει η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ