Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι που θα διαπιστώσουν λάθη στο τελικό ποσό της σύνταξής τους

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών ότι δεν έχουν λάβει τα ακριβή ποσά που περίμεναν κατά την απονομή της κύριας σύνταξής τους, ή ότι καθυστερεί υπερβολικά η έκδοσή της. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας ότι οι εκκρεμότητες μηδενίστηκαν, φαίνεται από τις καταγγελίες που γίνονται καθημερινά, ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Οι ομάδες δυσαρεστημένων ασφαλισμένων – συνταξιούχων είναι οι εξής:

  • Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση ακόμα και πριν από το 2019, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα την συνταξιοδοτική απόφαση: Στην περίπτωση αυτή, εντάσσονται κυρίως οι χιλιάδες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, κυρίως στο δημόσιο και τον ΟΑΕΕ ή  το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) ή το δημόσιο και το ΙΚΑ, ή επίσης το ΙΚΑ και ένα από τα ταμεία των μη μισθωτών. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήσεις αναγνωρίσεων πλασματικών ετών. Επισημαίνεται ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν εμπίπτουν στις «ανελαστικές», δηλαδή εκείνες που κινδυνεύουν να απορριφθούν από τον ΕΦΚΑ. Οι πολίτες που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία πρέπει να υποβάλλουν ένα σχετικό ερώτημα για την πορεία της αίτησής τους στο 1555, δηλαδή στο τηλεφωνικό κέντρο, που έχει ενεργοποιήσει εδώ και 15 μήνες ο ΕΦΚΑ.  Αν από εκεί δεν υπάρξει έγκαιρη ή ικανοποιητική απάντηση, πρέπει να κλείσουν ένα ηλεκτρονικό ραντεβού και να ενημερωθούν από την αρμόδια διεύθυνση για την πορεία της αίτησής τους. Έτσι, θα διαπιστώσουν αν έχουν τρόπο να ξεπεράσουν την όποια εμπλοκή έχει υπάρξει.
  • Όσοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξή τους, εδώ και μερικούς μήνες, χωρίς να έχει υπολογιστεί το σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου.Πρόκειται για χιλιάδες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, για τις οποίες δεν έχει υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης των άλλων ταμείων. Λάθη και παραλείψεις έχουν εντοπιστεί στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων, όπως ημέρες στρατιωτικής υπηρεσίας, ημέρες τακτικής ανεργίας, εξαγοράς λόγω σπουδών, τέκνων ή κενών διαστημάτων. Πρόκειται για συντάξεις που έχουν εκδοθεί με την διαδικασία fast track (νέες αιτήσεις) ή με τη διαδικασία των «συντάξεων εμπιστοσύνης» (παλαιές συντάξεις). Μάλιστα,  στις νέες αποφάσεις αναγράφεται ότι υπάρχει επιφύλαξη για μελλοντική αναθεώρησή τους. Εάν οι ασφαλισμένοι έχουν ενδείξεις πως για την περίπτωσή τους, δεν έχουν υπολογιστεί όλα τα έτη ασφάλισης ή δεν έχουν συνυπολογιστεί χρόνοι που έχουν δηλωθεί από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, τότε  θα πρέπει να υποβληθεί ένσταση. Οι λόγοι μη υπολογισμού όλων των ετών ασφάλισης χαρακτηρίζονται «τυπικοί».  Άλλωστε, το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι όλες οι περιπτώσεις που εκδίδονται με επιφύλαξη θα επανεξεταστούν. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος μακροχρόνιας καθυστέρησης στην έκδοση των νεών, τροποποιημένων εκκαθαριστικών απονομής σύνταξης, άρα και της νέας ταλαιπωρίας για χιλιάδες συνταξιούχους, που θα αναγκαστούν επί μακρόν να ζήσουν, με αισθητά μικρότερο εισόδημα από το αναμενόμενο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ