Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Το «λουκέτο» στην Κοινωφελή Εργασία οδηγεί στην ανεργία 68 εργαζομένους στον ΟΠΕΚΑ

Στο πλευρό των 68 εργαζομένων του ΟΠΕΚΑ που μένουν χωρίς δουλειά από τα τέλη Απριλίου, λόγω λήξης των συμβάσεών του και μη ανανέωσης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, παρέχουν μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι 43 εξ αυτών εργάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού και οι υπόλοιποι 25 στις Περιφερειακές Διευθύνσεις. Οι συμβάσεις τους λήγουν στα τέλη Απριλίου και έτσι χάνουν τη δουλειά τους. Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), όσο και οι Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ζητούν την κατεπείγουσα παράταση των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων τού εν λόγω Προγράμματος, των οποίων η επιλογή έγινε με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια (μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, άνω των 50 ετών κ.ά.).

 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι, «έπειτα από 8 μήνες εργασίας στο εν λόγω Πρόγραμμα και συνεχίζοντας να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στον βαθιά υποστελεχωμένο ΟΠΕΚΑ, πρόκειται να μείνουν άνεργοι, χωρίς καμία προοπτική άμεσης επαναπρόσληψης, όπως και οι χιλιάδες εργαζόμενοι των αντίστοιχων προγραμμάτων των προηγούμενων ετών, την ίδια ώρα που η ανεργία -εν μέσω οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που την επιτάχυνε- έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις». Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αφορά 36.500 εργαζόμενους, πανελλαδικά!

 

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θεωρούν ότι είναι τυχαία η μη έκδοση «Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα» για το 2021. Διαπιστώνουν ότι υπάρχει «σοβαρό ενδεχόμενο πολλές αρμοδιότητες δομών του Δημοσίου που ενισχύονταν από τα Προγράμματα αυτά να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Συνιστούν αποτέλεσμα της μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ -που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο όνομα της υποτιθέμενης ανάπτυξης- και της επακόλουθης μείωσης των πόρων του Οργανισμού με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο».

 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «οι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε κυβέρνησης, καθώς αποτελούν φθηνότερο εργατικό δυναμικό, με ελάχιστα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, κυβερνήσεις, διοικήσεις οργανισμών και δημοτικές αρχές ποδοπατούν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εκμεταλλεύονται την ανάγκη για μεροκάματο και ψηφοθηρούν για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη».

Οι ενώσεις διεκδικούν:

  • Καμία απόλυση συμβασιούχου συναδέλφου – μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ