Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

Η Εφορία καταγράφει ξανά τα ακίνητα – Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με πρόστιμα

Τη δημιουργία μια νέας εφαρμογής καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της χώρας, δημιουργεί η ΑΑΔΕ, η οποία θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να γίνουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας.

Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το υφιστάμενο αρχείο των ακινήτων που έχει δημιουργηθεί με τα στοιχεία των ακινήτων, προερχόμενα από τα έντυπα Ε9.

Η διασταύρωση των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο Ε9 με εκείνα που δηλώθηκαν ή δηλώνονται στο Κτηματολόγιο αποτελούν κεντρικό στόχο της ΑΑΔΕ την τελευταία τριετία, αλλά για το εγχείρημα υπάρχουν δυσκολίες.

Διαπιστώθηκε ότι, δεν είναι δυνατή η διασύνδεση των δύο συστημάτων, του “Περιουσιολογίου” και του αρχείου του Κτηματολογίου και χρειάζεται μια άλλη εφαρμογή πιο συμβατή, η οποία θα αναλάβει να συνδέσει τα δύο τεράστια αρχεία.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», στο οποίο θα καταχωρηθούν ξανά τα αναλυτικά στοιχεία των ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά με τρόπο ώστε να είναι συμβατή η διασταύρωση και η αλληλεπίδρασή τους με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Αναδρομικά τεκμήρια και πρόστιμα

Η διασταύρωση των δύο αρχείων θα φέρει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμέτωπους με πρόστιμα, αλλά και με αναδρομικά τεκμήρια ή και με επιστροφές ΕΝΦΙΑ.

Στην ΑΑΔΕ έχουν υπόνοιες ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, ώστε να τα κατοχυρώσουν ως ιδιοκτησία, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει ολόκληρα στην Εφορία, ή δεν εμφανίζουν το πραγματικό τους εμβαδόν ή την κατάσταση του ακινήτου, με στόχο την πληρωμή λιγότερων φόρων και συγκεκριμένα:

*Να είναι μικρότερος ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ.

*Να ξεφεύγουν από τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης.

*Να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη προς την Εφορία ή προς τις Τράπεζες.

Αντίθετα, στο Κτηματολόγιο δήλωσαν ολόκληρη την περιουσία τους, προκειμένου να την κατοχυρώσουν έναντι των γειτόνων, ή άλλων που την επιβουλεύονται, ή έναντι του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, με τη διασταύρωση των δύο αρχείων θα προκύψουν διαφορές σε πολλές περιπτώσεις, τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί η ΑΑΔΕ και οι εν λόγω φορολογούμενοι.

Σε όσους εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων σε Εφορία και Κτηματολόγιο θα κληθούν για εξηγήσεις και για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να ταυτιστούν τα δύο αρχεία.

Εφόσον η περιουσία, που είναι είναι εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ήταν δηλωμένη στο Ε9, αρχίζουν τα… δύσκολα.

Ειδικότερα, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγούμενων ετών, όπως και άλλοι φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Ακόμη, θα επανυπολογιστούν και τα τεκμήρια για το τελευταίο και τα προηγούμενα έτη, με βάση τη νέα αξία της ακίνητης περιουσίας που σημαίνει την επιβολή κια αναδρομικών φόρων εισοδήματος.

Επιστροφές ΕΝΦΙΑ

Στις περιπτώσεις δε, που η αξία της ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο είναι μικρότερη εκείνης που ήταν δηλωμένη στο Ε9, τότε θα επιστραφούν αναδρομικά φόροι στους εν λόγω φορολογούμενους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ