Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

ΕΦΚΑ: Επίδομα μητρότητας και σε ασφαλισμένες ειδικών κατηγοριών – Όλη η διαδικασία

Επεκτείνεται η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας, καθώς στην ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία, εντάχθηκαν και οι ασφαλισμένες γυναίκες που ανήκουν στις λεγόμενες «ειδικές κατηγορίες» και υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για γυναίκες που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού, άνεργες επιδοτούμενες του ΟΑΕΔ, αποκλειστικές νοσοκόμες.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας https://www.efka.gov.gr/el) οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας με την έναρξη της κυοφορίας τους. Είναι απαραίτητο όμως, να έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον μαιευτήρα γυναικολόγο ιατρό, ο οποίος θα πρέπει είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για τη χορήγηση και του επιδόματος μητρότητας (λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας 8 μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων πρέπει προηγουμένως η ασφαλισμένη να αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται ο ΑΜΚΑ της ασφαλισμένης, καταχωρείται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ