Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης

Το αποφασιστικό «βήμα» για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης (360- 384 ευρώ) πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο e-ΕΦΚΑ, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση του συγκεκριμένου βοηθήματος. Ενός βοηθήματος που μπορεί να αξιοποιηθεί από περίπου 100.000 δυνητικά δικαιούχους, οι οποίοι περιμένουν μάταια επί σειρά ετών να λάβουν τη σύνταξή τους.

 

Πρόκειται για ένα μέτρο που πρόκειται έως το Πάσχα να έχει τεθεί σε ισχύ. Η διάρκειά του θα είναι μέχρι να εκδοθεί η  οριστική απόφαση συνταξιοδότησής για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά.

 

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή σύνταξης, αφορά τόσο αιτήσεις για χορήγηση σύνταξης γήρατος, όσο και αναπηρίας και θανάτου. Εφεξής θα τίθεται σε ισχύ, τον επόμενο μήνα, από  εκείνον που υποβλήθηκε η αίτηση.

Έχουν οριστεί οι εξής προϋποθέσεις:

Το 62ο έτος ηλικίας και τα 20 έτη απασχόλησης (6.000 ημέρες ασφάλισης). Το ποσό των 384 ευρώ θα καταβάλλεται σε όσους πληρούν τα δύο αυτά κριτήρια. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (πχ είναι κάτω των 62 ετών ή έχουν λιγότερα από 20 έτη εργασίας), θα χορηγείται ένα ποσό της τάξης των 360 ευρώ. Επίσης, 360 ευρώ θα λαμβάνουν και όσοι είναι άνω των 62 ετών, αλλά έχουν το λιγότερο 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα).

Σημειώνεται ότι στα ποσά που θα χορηγούνται λαμβάνονται υπόψη και τα έτη διαδοχικής ασφάλισης.

Ειδικά για περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, η εθνική σύνταξη που θα χορηγείται θα ανέρχεται στα 384 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις θανάτου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί τα χρονικά όρια που τίθενται εκ του νόμου.

Η νέα διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης αφού προηγηθεί σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα εκ μέρους του δικαιούχου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν εκτός από το μηνιαίο ποσό που θα δικαιούνται και ένα αντίστοιχο ποσό αναδρομικών για όλους τους μήνες που αναμένουν την ολοκλήρωση της απονομής της σύνταξής τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ