Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
14.1 C
Athens

Πυρκαγιές – Μέτρα στήριξης: Σε ποιες περιοχές ισχύει η αναστολή καταβολής εισφορών

Οι καταστροφικές πυρκαγιές, που μετέτρεψαν σε στάχτη πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα δάσους πανελλαδικά, άφησαν πίσω τους και δεκάδες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως επίσης και χιλιάδες ασφαλισμένους που άξαφνα βρέθηκαν χωρίς αντικείμενο εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία περιγράφονται με ακρίβεια, οι περιοχές που υπέστησαν καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα. Σε αυτές, θα στηριχθεί το επιχειρείν, αλλά και οι ασφαλισμένοι, με μέτρα διευκόλυνσης στην καταβολή των εισφορών, όπως είναι το εξάμηνο «πάγωμα».

Οι περιοχές αυτές είναι:

  • Από τις πυρκαγιές της 26ης και της 31ης Ιουλίου, οι δημοτικές κοινότητες Ζήριας και Καμαρών της δημοτικής ενότητας Ερινεού του δήμου Αιγιαλείας της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Από την πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου, οι δημοτικές ενότητες Διονύσου και Ροδοπόλεως του δήμου Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
  • Από την πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου, η δημοτική ενότητα Κηφισιάς του δήμου Κηφισιάς της περιφερειακής ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, ολόκληρος ο δήμος Αχαρνών, οι δημοτικές ενότητες Αγίου Στεφάνου και Κρυονερίου του δήμου Διονύσου, καθώς και οι δημοτικές ενότητες Αφιδνών και Πολυδενδρίου του δήμου Ωρωπού, της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
  • Από τις πυρκαγιές αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ολόκληροι οι δήμοι Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας.
  • Από την πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι δημοτικές κοινότητες Ελαίας, Ερατεινής, Καλλιθέας και  Τολοφώνος, της δημοτικής ενότητας Τολοφώνος του δήμου Δωρίδος.
  • Από την πυρκαγιά της 6ης Αυγούστου, σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η δημοτική κοινότητα Μαλεσίνης της δημοτικής ενότητας Μαλεσίνης του δήμου Λοκρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι διευκολύνσεις αυτές είναι οι εξής:

Α) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα από τη φυσική καταστροφή. Στην κεφαλαιοποίηση εντάσσονται τυχόν πρόσθετα τέλη, τόκοι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που γεννήθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Β) Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή. Για το διάστημα αυτό δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη ή άλλες προσαυξήσεις.

Γ) Εξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Επισημαίνεται ότι, ειδικά για τις επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ισχύουν τα ανωτέρω μέτρα, ανεξάρτητα από το εάν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ