Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
11.2 C
Athens

Πάνω από τα 700 ευρώ ο κατώτατος μισθός με αύξηση έως 7%

Να σπάσει το «φράγμα» των 700 ευρώ (μικτές αποδοχές) ο κατώτατος μισθός, επιθυμεί η Κυβέρνηση και γι’ αυτό προετοιμάζει τον επιχειρηματικό κόσμο για αύξηση 6-7%. Η τελική απόφαση αναμένεται να «κλειδώσει» τα επόμενα 24ωρα και ο στόχος είναι μέσω αυτής της διαδικασίας να περιοριστεί κάπως το τεράστιο πρόβλημα στην Κοινωνία, που έχει προκαλέσει η ακρίβεια και οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις προϊόντων.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι επίκειται «σημαντική αύξηση».

Οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα βρίσκονται στα 663 ευρώ μικτά. Στην περίπτωση αύξησης κατά 6% θα ανέλθουν στα 703 ευρώ και θα φτάσουν στα 709 ευρώ στο ενδεχόμενο που επιλεχθεί αύξηση κατά 7%. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο υπουργείο Εργασίας βρίσκονται εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΚΕΠΕ, επί του θέματος, που θα αποτελέσει το βασικό μπούσουλα για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Η σχετική γνωμοδότηση αναμένεται να υποβληθεί έως τις 15 Απριλίου. Στην συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΒΕΕ), θα καταλήξει στο τελικό ποσοστό της αύξησης το οποίο στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη του τρέχοντος μήνα, θα ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 2% και ήδη από τότε η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για δεύτερη αύξηση εντός της ίδιας χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «στην τρέχουσα συγκυρία δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι και η αύξηση των μισθών που είναι σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε. Χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών. Η απάντησή μου σε εργοδότες που λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ