Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25.3 C
Athens

Οι θεσμοί βάζουν χρονικά όρια στις μεταρρυθμίσεις για εργασιακά και Ασφαλιστικό – Αυτές είναι οι (νέες) προτεραιότητες Χατζηδάκη

Με χρονικά όρια, επιδιώκουν οι θεσμοί να πετύχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη-γνωριμίας με το νέο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, έδειξαν τις προθέσεις τους, σκοπεύοντας να πιέσουν ώστε να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν το  τοπίο τόσο στα εργασιακά, όσο και στην επικουρική ασφάλιση.

Ειδικότερα, οι ημερομηνίες – ορόσημα που τέθηκαν αφορούν τόσο το πεδίο των εργασιακών, αλλά και το ασφαλιστικό, τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων και το ζήτημα της επαγγελματικής κατάρτισης.

Ειδικά για τις απονομές συντάξεων, οι θεσμοί υπενθύμισαν ότι τουλάχιστον άλλες τρεις φορές την τελευταία διετία, αρχικά με την κυρία Αχτσιόγλου και εν συνεχεία με τον κύριο Βρούτση, τέθηκαν χρονικά όρια για να προκύψουν μετρήσιμοι στόχοι, αλλά το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο από το αναμενόμενο…

Σε κάθε περίπτωση, το νέο χρονοδιάγραμμα με το οποίο «τρέχει» το υπουργείο Εργασίας, έχει ως εξής:

  • Έως το τέλος του πρώτου τετραμήνου του έτους θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διευθέτηση στο χρόνο εργασίας, με ενσωμάτωση 10άωρης απασχόλησης υπό προϋποθέσεις, αύξηση στις ώρες υπερωρίας και αλλαγές στα συνδικάτα, ειδικά ως προς τη λήψη απόφασης για απεργίες. Εάν οι υγειονομικές συνθήκες όμως δεν ευνοήσουν, δίνεται ένα μικρό «παράθυρο» για να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τη λήξη του α’ εξαμήνου.
  • Εντός α’ εξαμήνου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει προωθήσει και τη μεταρρύθμιση για την επικουρική ασφάλιση. Η μεταφορά από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα προϋποθέτει τη δημιουργία του μοντέλου του «ατομικού κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο. Θα παρέχεται η επιλογή στους νέους ασφαλισμένους για το εάν θα έχουν δημόσια, η ιδιωτική επικουρική ασφάλιση.
  • Εντός β’ εξαμήνου θα πρέπει να έχει υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και για το σκέλος της επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Προφανής σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της ανεργίας, που προκαλεί η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει καλύψει τουλάχιστον 280.000 εκκρεμείς συντάξεις ο e-ΕΦΚΑ. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι μετρήσιμα και να παρουσιαστούν επίσημα από τις αρμόδιες αρχές. Το γεγονός ότι μόλις χθες, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους θεσμούς και στον Κωστή Χατζηδάκη, υπήρξε και η ανακοίνωση του Project Manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που μαζί με Ομάδα Έργου θα αναλάβουν αυτό το δύσκολο εγχείρημα, μόνο τυχαίο δεν είναι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ