Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Καύσωνας: Σύσταση υπ. Εργασίας για μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Αυστηρή σύσταση απηύθυνε το υπουργείο Εργασίας προς τις επιχειρήσεις, να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων ενόψει καύσωνα και, αν χρειαστεί, να μειώσουν την απασχόληση ή να προχωρήσουν μέχρι και σε παύση εργασιών. Το μέτρο αυτό προτείνεται να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου και έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και κατά τις ώρες 12:00 – 17:00, όταν δηλαδή θα είναι αισθητός ο καύσωνας με την ονομασία CLEON. Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα συγκεκριμένα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον έξι ημέρες. Οι θερμότερες αναμένεται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο (14 – 15 Ιουλίου).

Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας προτρέπει τους εργοδότες να εφαρμόσουν την εγκύκλιο που είχε εκδοθεί για τέτοιες περιπτώσεις ήδη από της 26 Μαΐου, όπου προβλέπονται τα εξής:

Α. Οργανωτικά μέτρα

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΥΑΕ) και όπου δεν υπάρχουν, των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

B. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00. Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας,  η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας.

 Παράγοντες που προδιαθέτουν σε θερμικές ασθένειες/βλάβες λόγω παρατεταμένης εργασιακής έκθεσης
 

Ατομικοί παράγοντες

Παράγοντες περιβάλλοντος  

Παράγοντες υγείας

 

Φάρμακα και ουσίες

 

Έλλειψη εγκλιματισμού

Μέτριο ή χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης

Υψηλός δείκτης μάζας σώματος* (άνω του 30)

Αφυδάτωση

Ηλικία >60 έτη

Εγκυμοσύνη, γαλουχία

 

Υψηλή θερμοκρασία αέρα

Υψηλή υγρασία

Εντατική σωματική εργασία / άσκηση

Μειωμένη ταχύτητα αέρα

Βαριά / μη διαπερατά ρούχα και προστατευτικός εξοπλισμός εργασίας

 

Καρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές αρτηριακής πίεσης

Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις

Σακχαρώδης διαβήτης

Νεφροπάθειες

Χρόνιες ηπατοπάθειες

Νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος-ψυχικά νοσήματα
Αιμοσφαιρινοπάθειες (δρεπανοκυτταρική αναιμία)

Οξεία νόσος, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

 

 

 

Καρδιολογικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα:  (διουρητικά,

νιτρώδη αγγειοδιασταλτικά και αναστολείς διαύλων ιόντων Ca++,

Β-αναστολείς)

Ορμόνες (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης)

Αντιδιαβητικά δισκία

Αντιεπιληπτικά,  αντιψυχωσικά και νευροληπτικά φάρμακα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

Αντισταμινικά

Αντιχολινεργικές ουσίες

Εργογονικά διεγερτικά

Αλκοόλ

 

*ΔΜΣ=βάρος/ύψος2 (Kg/m2)

Επιθεώρηση Εργασίας

Παράλληλα η  Επιθεώρηση Εργασίας εντατικοποιεί τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), εργασίες σε στεγασμένους χώρους, όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κ.α.), καθώς και χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ