Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
30.7 C
Athens

Έρχονται τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας

Ψηφιακά ΚΕΠΑ και Κάρτα Αναπηρίας είναι οι δύο βασικές παρεμβάσεις που προωθούνται άμεσα για να εφαρμοστούν από το φθινόπωρο και να διευκολύνουν την καθημερινότητα χιλιάδων ΑμεΑ. Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επιβεβαιώνεται σχετικό ρεπορτάζ του endisy.gr και οριοθετούνται οι ανωτέρω αλλαγές, έτσι ώστε όλη η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ να γίνεται ηλεκτρονικά.

Στόχος είναι οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να επισκεφθούν μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους. Αυτό σημαίνει ότι μετά από χρόνια ταλαιπωρίας για χιλιάδες ΑμεΑ, δεν θα χρειάζεται στο εξής να μεταβαίνουν σε ΚΕΠΑ για προηγούμενα στάδια της διαδικασίας, όπως είναι η υποβολή αίτησης αυτοπροσώπως για την πιστοποίηση αναπηρίας. Έτσι, με τη νέα ρύθμιση πρόκειται να καταργηθούν χιλιάδες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ.  Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ψηφιακά, πλην της ιατρικής εξέτασης του αιτούντος από την υγειονομική επιτροπή.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας είναι οι εξής:

1.Δημιουργείται Εθνική Πύλη Αναπηρίας, δηλαδή ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα που λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης και συγκεντρώνει τις βασικές λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία:

α. Πιστοποίηση από ΚΕΠΑ.

β. Μητρώο και κάρτα αναπηρίας.

γ. Μητρώο παροχών.

Μέσω της Εθνικής Πύλης τα άτομα με αναπηρία:

-Έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα που τηρούνται στο Ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ.

-Υποβάλλουν αίτημα για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας.

-Υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας.

-Εξυπηρετούνται για συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες, που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία.

-Πληροφορούνται για τις διαθέσιμες παροχές και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις παροχές αυτές.

2.Αναμορφώνεται πλήρως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, που εφεξής θα γίνεται ψηφιακά με μια αίτηση και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης, άρα και πιστοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας του ΚΕΠΑ:

-Παρέχει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για αξιολόγησή του από τα ΚΕΠΑ μόνο με τα απαραίτητα στοιχεία για την πιστοποίηση της αναπηρίας του.

-Επιτρέπει στον ιατρό ψηφιακά να δημιουργήσει και να οριστικοποιήσει τον Εισηγητικό Φάκελο.

-Προβλέπει την ηλεκτρονική διακίνηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου.

-Παρέχει άμεση πληροφόρηση στο ΚΕΠΑ για την οριστικοποίηση της αίτησης και του φακέλου προκειμένου να κανονιστεί ραντεβού για την αξιολόγηση.

-Οδηγεί σε έκδοση Ενιαίας Γνωμάτευσης και Γνωστοποίησης της Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεσμευτικής για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με την οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία για τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία και δικαιούται στη βάση των επιμέρους διατάξεων.

Επιπροσθέτως καταργείται η υποχρέωση καταβολής παραβόλου για όλες τις κατηγορίες αιτούντων.

  1. Δημιουργείται νέο Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ), στο Μητρώο του οποίου θα εγγράφονται οι ιατροί που στελεχώνουν τις υγειονομικές επιτροπές. Το ΕΣΙ δεν θα αποτελείται πλέον μόνο από ιατρούς του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, αλλά και από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς σχετικό σεμινάριο.

4.Καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών. Μέσω της Κάρτας Αναπηρίας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το Μητρώο, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Η Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό χρησιμοποιείται έως τώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ