Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
20.4 C
Athens

Άγχος: Το μεγάλο πρόβλημα των νέων εργαζομένων

Το 61% των εργοδοτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι το άγχος ταλαιπωρεί καθημερινά τους νέους εργαζόμενους (18 – 27 ετών) της λεγόμενης Gen Z, με το πρόβλημα να φτάνει στο 76% όταν πρόκειται όσους δουλεύουν στον τομέα της επικοινωνίας. Έρευνα της Manpower δείχνει ότι η κατάσταση είναι άσχημη στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 5.000 θέσεων εργασίας) με το 66% των εργοδοτών εκεί να επιβεβαιώνουν το άγχος που καλούνται να διαχειριστούν οι εργαζόμενοι, ενώ στα ίδια επίπεδα (65%) βρίσκονται  οι απαντήσεις που έδωσαν εκπρόσωποι πιο μεσαίων εταιριών, με προσωπικό 50 – 249 ατόμων.

Τα στοιχεία της έρευνα όμως αποτυπώνουν και μια πιο περιορισμένη υποστήριξη των Ελλήνων εργοδοτών, σε σχέση με εκείνους του εξωτερικού, προς αυτή τη γενιά εργαζομένων. Ειδικότερα, προκύπτει ότι το 62% των εργοδοτών στην Ελλάδα (έναντι του σαφώς υψηλότερου 76% παγκοσμίως) πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι της γενιάς Z έχουν υποστήριξη από τους οργανισμούς σε ζητήματα όπως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η προσωπική τους ευημερία. Το 73% των Ελλήνων εργοδοτών (81% στο εξωτερικό) πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας Z έχουν τη σωστή τεχνολογία και τα εργαλεία για να κάνουν καλά την εργασία τους. Πολύ σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι της γενιάς Z (18-27 ετών) έχουν τις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτούνται για την εργασία τους δηλώνουν το 81% των εργοδοτών στον κλάδο της Υγειονομικής περίθαλψης και των Βιοεπιστημών.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις εργοδότες στον κλάδο της Πληροφορικής (29%), θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου σίγουροι, πως οι εργαζόμενοι ηλικίας 18 – 27 ετών έχουν τις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτεί η εργασία τους. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο εύρημα ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, τονίζει: «Ο κλάδος της Πληροφορικής εξελίσσεται συνεχώς με νέες τεχνολογίες, πλατφόρμες και γλώσσες προγραμματισμού. Η γενιά Z, παρά την επαφή της με την τεχνολογία από μικρή ηλικία, μπορεί να μην έχει ακόμα αναπτύξει επαρκή εμπειρία ή εξειδίκευση σε αυτές τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Επίσης, σε επίπεδο προσωπικών skills είναι πιθανό οι νέοι να μην έχουν αναπτύξει ακόμα τις απαραίτητες δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας που απαιτούνται σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον»

Σε κάθε περίπτωση, σε ποσοστό 69% οι εργοδότες στην Ελλάδα  (65% στο εξωτερικό) πιστεύουν ότι κατέχουν τη δύναμη για να διαπραγματεύονται με τους εργαζόμενους ζητήματα αμοιβών, χώρου εργασίας και ευέλικτων ωρών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 78% όταν πρόκειται για εργοδότες στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών.

Σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες, το 43% των εργοδοτών δηλώνει πως θα προχωρήσει σε αναβάθμισή τους, για να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό του. Το ποσοστό αυτό αναρριχάται στο 57% όταν το πεδίο αναφοράς είναι οι εταιρίες στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Η κατάρτιση βρίσκεται  στο 35% και η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στο 33% για να διατηρηθούν οι νέοι εργαζόμενοι στις ίδιες δουλειές.

Πάντως, για άλλη μια φορά, οι Έλληνες εργοδότες, κάνουν λόγο για έλλειψη ταλέντων. Το ποσοστό αγγίζει το 93% (στο εξωτερικό είναι 91%), όταν γίνεται  αναφορά στο Περιβάλλον, στην Κοινωνία και στη Διακυβέρνηση (κατηγορία ESG). Μόλις το 7% των εργοδοτών αναφέρει ότι έχει όλα τα ταλέντα που χρειάζεται, σε αυτή την κατηγορία.

Ειδική αναφορά γίνεται στην έρευνα, σε σχέση με το ΛΟΑΤΚΙΑ+ ανθρώπινο δυναμικό. Σε ένα ποσοστό 44% οι εργοδότες απαντούν ότι εφαρμόζουν πολιτικές κατά των διακρίσεων. Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε πως κάνει χρήση ανώνυμων συστημάτων αναφοράς περιστατικών, ενώ το 39% επενδύει στην εκπαίδευση γύρω από ζητήματα διαφορετικότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ